Какво трябва да знаем за псориазиса?

август 10, 2023 by UniMed0
psoriazis-unimed.jpg

Какво трябва да знаем за псориазиса?

Псориазисът е хронично заболяване, което се характеризира с възпалени лезии покрити със сиво-бели корички от мъртва кожа. Най-масово засегнати биват скалпа, коленете, пъпа, дланите, ушите и слабините. По произход псориазиса е автоимунно заболяване и не е заразен (не се предава чрез допир от един човек на друг). Въпреки това една голяма част от хората с това заболяване страдат от социална изолация и дискриминация.

Клетките на нормалната човешка кожа достигат максимума на своя растеж и биват заменяни от нови на всеки 28-30 дни. Псориазисът е причина клетките на кожата да достигат тази зрялост за по-малко от седмица. Поради ускорения процес на замяна на старите клетки с нови, те се натрупват по повърхността на кожата. Тъй като тялото не може да се справи толкова бързо с отделянето на мъртвите клетки, появата на нови на повърхността води до образуването на надигнати късчета мъртва кожа върху ръцете, гърба, гърдите, лактите и краката, по ноктите, сгъвките на седалището и скалпа.

Причини и симптоми

Това е генетично заболяване, което се предава от поколение на поколение. Около 30% от хората, имащи кръвен роднина с псориазис, също страдат от това заболяване. Генетичната обремененост може да се отключи при инфекция, от употреба на някои лекарства като ибупрофен и литиум, психологически фактори, включително и стрес или травма на кожата.

Основен симптом на псориазиса са сиви или сребристи люспести петна, които отдолу са червени и възпалени. Може да се появи на всяка една част от тялото, въпреки че най-често е върху лактите, коленете, ниско долу на гърба или на скалпа. Без значение от вида, псориазисът винаги причинява дискомфорт. Често има сърбеж по кожата, като тя може да се олющи и да прокърви.

Псориазис вулгарис (Psoriasis vulgaris), още познат като плакатен псориазис, е най-често срещаната форма на заболяването, асоциирана със зачервяванията и люспите, които най-често се образуват по коленете, лактите и скалпа.
Псориазис вулгарис (Psoriasis vulgaris), още познат като плакатен псориазис, е най-често срещаната форма на заболяването, асоциирана със зачервяванията и люспите, които най-често се образуват по коленете, лактите и скалпа.

Видове псориазис

Счита се, че псориазисът е в лека форма, когато засяга по-малко от 5% от повърхността на тялото; средна форма- ако засяга от 5 до 30% от тялото и тежка форма, ако заболяването засяга повече от 30% от повърхността на тялото.

Дерматолозите разграничават различни видове псориазис, според това коя част от тялото е засегната, колко сериозни са симптомите, колко дълго се проявяват и шарките, който се формират от петната. Най-разпространеният вид на заболяването е псориазис под формата на плаки, познат също като псориазис вулгарис. Отличава се с големи червени петна или лезии, покрити със сиво-бели натрупани мъртви кожни клетки, наречени люспи.

Диагностициране и превенция

Диагностицирането на псориазиса е въз основа на появата му върху кожата. Няма специални кръвни тестове или дерматологични процедури за диагностициране на псориазис. Друг признак на заболяването е когато при излющването на люспите, се наблюдава и кървене на кожата( признак на Аушпиц).

Псориазисът е хронично, траещо цял живот, състояние, което се дължи на факта, че понастоящем няма лек, но има разнообразни форми на лечение, които могат да облекчат състоянието на пациента. Болните често имат ремисии през целия си живот. Контролът на симптомите обикновено изисква доживотно лечение.

 

Стандартно лечение

Методите на стандартното лечение включват съвременно лечение на най-леките форми на псориазис (употреба на специални принадлежности за баня, медицински кремове и мазила), UV фототерапи я за по-упоритите форми (излагане на ултравиолетова светлина, UVB лъчи, както и комбинация от Psoralen и ултравиолетови А лъчи, познато като PUVA лечение или фото-химиотерапия) и накрая системно лечение за най-тежките форми на псориазис (включително и медикаменти, приемани вътрешно като хапчета или инжекции).

Методите на стандартното лечение са известни със своите недостатъци и странични ефекти. Така, например, съвременните лекарства често дразнят здравата кожа, необходимо е време за усвояване или са неудобни за приложение, могат да изцапат дрехите или да имат остра миризма. Лечението с UV лъчи се свързва с главоболие, отпадналост, температура и сърбеж. Продължителното лечение се свързва със преждевременно състаряване на кожата и повишен риск от рак на кожата. От друга страна, медикаментите, необходими за системно лечение, са много скъпи.

Алтернативно лечение

Днес съвременната медицина все повече се обръща към някои алтернативни способи при лечението на псориазис като акупунктура, билкови лекарства, медитация, диети и др. Много често алтернативното лечение се използва в комбинация със съвременната медицина.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.