Забележителности в Истанбул


За повече информация се обадете на тел:

+90 536 780 12 45

Църква Света София

„Света София“ или „Църква на светата Премъдрост Божия„ е монументална обществена сграда, намираща се днес в Истанбул, Турция.
Църквата "Света София"
 • Прочетете повече информация за Църквата Света София
Прочетете повече информация за Църквата Света София

Най-големият храм в Древността – бързо построен

Първоначално построена през 360 г., църквата е разрушавана на 2 пъти при обществени безредици, като съвременната сграда е построена в периода 532-537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал, известни по онова време теоретици в архитектурата и математиката. Императорът им поставя много амбициозната задача да се създаде най-големият и велик храм в историята. За целта не са пестени никакви средства и църквата е завършена в изключително кратък срок под зоркия контрол на самия Юстиниан.

Най-скъпите материали за най-впечатляващата църква

Използвани са ценни материали от територията на цялата империя. Цялата вътрешност на църквата е облицована със златни мозайки и скъпи видове мрамор. Много от мраморните колони са докарани от стари езически храмове от антични градове в Мала Азия. Строежът ѝ изпразва имперската хазна. Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ в продължение на хилядолетие, до построяването на Севилската катедрала през 1520 г., е най-голямата църква в света, а днес е четвъртата по площ. При осветяването на църквата на 27 декември 537 г. според преданието Юстиниан изрича думите „Соломоне, аз те надминах!“, имайки предвид Храма на Соломон в Йерусалим. Смятана за най-яркия образец на византийската архитектура, тя оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха.

От къде идва името ѝ?

Въпреки че обикновено е наричана просто „Света София“, църквата не е посветена на римската мъченица София, а на светата Премъдрост Божия, божествената страна на Исус Христос, която е и един от ипостасите на Светата Троица. По тази причина храмовият празник на църквата е 25 декември, годишнината от въплъщението на Премъдростта Божия в тялото на Христос.


Дворецът Топкапъ

Дворецът Топкапъ е най-посещаваният музей в Истанбул. Ориенталският дворец е считан за едно от най-големите архитектурни произведения в света.
Дворецът Топкапъ в Истанбул - забележителности на Истанбул, Турция
 • Прочетете повече информация за Двореца Топкапъ
Прочетете повече информация за Двореца Топкапъ

Дворецът Топкапъ е най-посещаваният музей в Истанбул. Ориенталският дворец е считан за едно от най-големите архитектурни произведения в света. Бил е дом на много османски султани и административен център на огромната империя.

Построен е по заповед на седмия султан на империята – Мехмед II Завоевателя. Изграден е на върха на историческия полуостров в Сарайбурну в периода 1460-1478 г. Издигнат е върху византийски дворец – център на византийското управление. Камъните и колоните, останали от двореца, са използвани при направата на Топкапъ. Все още се пази и е под защитата на съответните институции водохранилището на византийския дворец.


Синята джамия

Синята Джамия е едно от най съвършените човешки творения и сред най-видните забележителности на Истанбул.
sinyata dzhamiya istanbul
 • Прочетете повече информация за Синята Джамия
Прочетете повече информация за Синята Джамия

Тя е уникално достижение на изкуството и надминава очакванията и на най-смелите архитектурни виждания. Особено внушителна е с красивите си куполи, градини и изтънчените си шест минарета, обвити в тайнствена легенда.

Синята Джамия е издигната по поръчка на султан Ахмед I. Легендата разказва, че той наредил на прочутия архитект за онова време Мехмед Ага да започне строеж на една от най-величествените джамии, строени някога.

Строителството започва през 1609 и завършва през 1616 г. Местоположението на грандиозната постройка е точно срещу църквата Хага София в Истанбул, като че ли в съревнование с нея.

Архитекта Мехмед искал да построи по-голям купол от този на Хага София в Истанбул, но не могъл. За сметка на това, направил джамията прекрасна, с идеални пропорции на куполите, полукуполите и минаретата. Минаретата – 6 на брой, се славят с интересна история.

Според преданието, султан Ахмед I пожелал минаретата да бъдат направени от злато. На турски злато се произнася „алтън“. Архитектът обаче го разбрал погрешно чувайки „алтъ“, което означава „шест“. Така били построени 6 минарета, вместо общоприетите 4.

След като осъзнал недоразумението, минаретата вече били вдигнати и архитектът се притеснил дали ще бъде обесен за неспазването на султанската повеля. Владетелят обаче харесал минаретата толкова много, че опростил вината на архитекта. Но това предизвикало всеобщото негодувание от страна на поклонниците в Мека. Там била единствената джамия с шест минарета досега и било светотатство да съществува друга, също толкова великолепна. На джамията в Мека било издигнато още едно минаре като компенсация, а през следващите години и още две, така че днес тя може да се похвали с общо девет.

Вътрешният дизайн на Синята Джамия обхваща голямо пространство, има огромен двор с фонтани. Фонтаните са с очистваща функция , т.е. за тези, които искат да влязат да се помолят в джамията. Преди да влезе вътре всеки е длъжен да измие лицето си, ръцете, врата и краката, както и устата и носа. Това е основното очистване. Има прекрасни изваяни стъпала по средата на този двор, които отвеждат към мраморна зала . Там човек притихва пред съвършенството, изписано от мрамора, докаран от Мармарис. В средата се разплисква красив фонтан, чиято цел е чисто декоративна.

Джамията има 260 прозореца, които разпръскват светлината по цялата сграда много красиво. Стъклописът е от 17 век, но по-късно е реставриран. Амвонът и нефът също впечатляват с оригиналната си изработка, изцяло от мрамор.

Проповедникът излиза на амвона всеки петък – свещеният ден на мюсюлманите, но никога не се изкачва до върха, в знак на почит към пророка Мохамед. Всеки трябва да обърне лице към юг, когато се моли, защото Мека е разположена в посока юг.


Капалъ Чарши

Ако искате да видите какво представлява един истински ориенталски пазар, посетете Капалъ Чарши (турски: Kapalıçarşı, английски: Grand Bazaar) в Истанбул.
Капалъ Чарши
 • Прочетете повече информация за Капалъ Чарши
Прочетете повече информация за Капалъ Чарши

Ако искате да видите какво представлява един истински ориенталски пазар, посетете Капалъ Чарши (турски: Kapalıçarşı, английски: Grand Bazaar) в Истанбул.

Това е един от най-големите и най-стари покрити пазари в света. В буквален превод от турски името му означава точно това „покрит пазар“. Простира се на 30 700 кв. м., а под оловния му покрив има над 60 улици и 5000 магазина! Тук не е важно да препускате между сергиите или да си купите нещо, най-интересно е просто да се потопите в атмосферата на пазара, която прилича на жужащ кошер. Тук годишно идват над 90 млн. туристи!


Цистерната на базиликата

Цистерната на базиликата е едно от древните места, което изумява посетителите си от първия миг, в който влизат.
Цистерна на базиликата
 • Прочетете повече информация за Цистерната на базиликата
Прочетете повече информация за Цистерната на базиликата

Цистерната на базиликата е едно от древните места, което изумява посетителите си от първия миг, в който влизат.

Цистерната на базиликата, разположена югозападно от Света София, е една от най-добрите туристически атракции на Истанбул. Както може да се види от подземните мраморни колони, този голям подземен воден резервоар е бил инсталиран за Юстиниан I, византийския император (527-565 г.) и е известен на обществеността като „Йеребатанската цистерна“, тъй като преди е имало базилика на мястото на цистерната, сега е известна като цистерна Базилика.

Цистерната е огромна структура, която заема правоъгълна площ с размери 140 метра дължина и 70 метра ширина.

В Цистерната има 336 колони с височина 9 метра, до които се стига по стълбище с 52 стъпала. Колоните са разположени на интервали от 4.80 m и са съставени от 12 реда по 28 колони всеки. Корпусът на казанчето се транспортира върху арки от колоните. Останалите колони са съставени от една част, с изключение на една, която е съставена от две части. Смята се, че по-голямата част от колоните са изваяни от различни стилове мрамор и са събрани от древни места в Истанбул.


Вижте красивите места на Истанбул в това прекрасно видео!


Кулата Галата

Кулата Галата е една от най-великолепните забележителности в Истанбул, с изглед към „Бейоглу„ и „Каракьой„ от нейното невероятно местоположение.
Кулата Галата е една от най-великолепните забележителности в Истанбул, с изглед към "Бейоглу" и "Каракьой" от нейното невероятно местоположение.
 • Прочетете повече информация за Кулата Галата
Прочетете повече информация за Кулата Галата

Кулата Галата е една от най-великолепните забележителности в Истанбул, с изглед към „Бейоглу“ и „Каракьой“ от нейното невероятно местоположение.

Цветните и светлини могат да се видят през нощта от целия град, така че е една от най-известните туристически дестинации сред посетителите в града. Кулата Галата е видима за всеки, който посети Истанбул и се разхожда покрай един от най-популярните и стари булеварди в града, като Таксим или Еминьоню.

Тази кула е една от най-известните туристически атракции на града, независимо дали поради своята традиция, геометрична форма или специално географско местоположение. Следователно не е изненадващо, че е в списъка за посещение на всички туристи в Истанбул, ето поглед към историята на кулата Галата!


Джамията Сюлеймание (Süleymaniye Camii)

Джамията Сюлеймание (Süleymaniye Camii) е османска имперска джамия, разположена на хълм в Истанбул (заради което и се вижда от различни места на града).
Джамията Сюлеймание (Süleymaniye Camii)
 • Прочетете повече информация за Джамията Сюлеймание (Süleymaniye Camii)
Прочетете повече информация за Джамията Сюлеймание (Süleymaniye Camii)

Джамията Сюлеймание (Süleymaniye Camii) е османска имперска джамия, разположена на хълм в Истанбул (заради което и се вижда от различни места на града).

Един от шедьоврите на османската архитектура, джамийския комплекс Сюлеймания в Истанбул, построен от великия турски архитект Мимар Синан по заповед на 10-тия османски владетел Султан Сюлейман Законодателя.

Султан Сюлейман Законодателя бе един от най-великите владетели в историята на Османската империя. Той бе назоваван от европейците с прозвището Манифик, Великолепния. Като знак на величието на империята, Султан Сюлейман решава да построи в Истанбул един великолепен обект. Той нарежда на тогавашния дворцов архитект Мимар Синан да построи един джамийски комплекс на негово име.


Момина кула

Момина кула, известна още като Кулата на девата е малка кула, разположена на малко островче на южния вход на пролива Босфора в Истанбул, Турция. Кулата има история, датираща от византийския период и е била използвана за различни цели през цялата история, включително като наблюдателна кула, фар, митническа станция и карантинна станция.
Моминска кула, известен още като Кулата на девата на турски е малка кула, разположена на малко островче на южния вход на пролива Босфора в Истанбул, Турция. Кулата има история, датираща от византийския период и е била използвана за различни цели през цялата история, включително като наблюдателна кула, фар, митническа станция и карантинна станция.
 • Прочетете повече информация за Момина кула
Прочетете повече информация за Момина кула

Момината кула предлага уникално изживяване за посетителите, които могат да изследват богатата история на кулата и да се насладят на нейните зашеметяващи гледки към Истанбул и Босфора. Ресторантът на кулата сервира вкусна турска кухня и предлага романтична атмосфера за двойки. Музеят на кулата показва историята на кулата и различните употреби през историята, а площадката за наблюдение предоставя панорамна гледка към града.

Момината кула има дълга и завладяваща история, датираща от византийската епоха.
Произходът на Момина кула са обвити в мистерия, но се смята, че кулата е построена за първи път от древните гърци през 5 век пр. н. е. като наблюдателна кула за защита на града срещу нахлуващи кораби.

През византийската епоха кулата е била използвана като митническа станция, където корабите са били проверявани, преди да им бъде позволено да влязат в града.

Момината кула представлява цилиндрична каменна кула с коничен покрив, издигаща се на 16 метра височина. Първоначално кулата е била построена с дърво и камък, но е била реконструирана няколко пъти в историята, като последното обновяване е извършено през 1990-те години. Сега кулата е изградена от стоманобетон и се отличава с модерен интериорен дизайн.


Крепостта Йорос

Крепостта Йорос е разрушен замък, датиращ от византийско време, който стои над сливането на Босфора и Черно море, на север от хълма на Джошуа, в квартал Бейкоз, Истанбул, Турция. Обикновено се нарича Генуезкият замък, поради притежанието му от Генуа в средата на 15 век.
Крепостта Йорос е разрушен замък, датиращ от византийско време, който стои над сливането на Босфора и Черно море, на север от хълма на Джошуа, в квартал Бейкоз, Истанбул, Турция. Обикновено се нарича Генуезкият замък, поради притежанието му от Генуа в средата на 15 век.
 • Прочетете повече информация за Крепостта Йорос
Прочетете повече информация за Крепостта Йорос

Крепостта Йорос Yoros се намира на север от малко рибарско селище, наречено Анадоли Кавак, така се нарича и цялата област. Този участък е един от най-тесните участъци на Босфора, а на отсрещния бряг е района Румели Кавак, където преди също е имало укрепление.

Йорос е бил използван с прекъсвания през целия период на Византийската империя. При династията на Палеолозите в залеза на империята е бил добре укрепен, както и Румели Кавак котсреща.

Масивна верига е била опъвана между двете крепости, отрязвайки пътя на атакуващи кораби, подобно на веригата през Златния Рог, защитавала Константинопол до османската обсада от Мехмед II. От Румели Кавак на европейския браг няма видими остатъци. Крепостта е разрушена от латинските кръстоносци по време на разграбването на Константинопол в 1204 (четвърти кръстоносен поход)“


Джамия Баязид II

Джамията Баязид II е прекрасен и величествен паметник на историята и архитектурата, с който дори и най-добрите хотели в Истанбул не могат да се мерят по отношение на лукса. Баязид II, със своите две красиви минарета, е една от най-големите джамии в града.
Джамия Баязид II
 • Прочетете повече информация за Джамия Баязид II
Прочетете повече информация за Джамия Баязид II

Сградата е построена в началото на 16 век. Това е прекрасен и величествен паметник на историята и архитектурата, с който дори и най-добрите хотели в Истанбул не могат да се мерят по отношение на лукса. Баязид II, със своите две красиви минарета, е една от най-големите джамии в града.


Румели хисар

Румели Хисар (на турски: Rumelihisarı – Румелийска крепост) е крепост, разположена в квартала Саръйер в Истанбул, на хълм в европейската част на Босфора.
Румели Хисар (на турски: Rumelihisarı – Румелийска крепост) е крепост, разположена в квартала Саръйер в Истанбул, на хълм в европейската част на Босфора.
 • Прочетете повече информация за Крепостта Румели
Прочетете повече информация за Крепостта Румели

Крепостта Румели (известна още като Крепостта Боазкесен) е крепостта, дала името си на окръга в Босфора в истанбулския квартал Сариер. Той е построен от Фатих султан Мехмет точно през Анадолската крепост, за да се предотвратят нападения от север на Босфора преди завладяването на Истанбул. Това е най-тясната точка на протока. Концерти на Румели Хисари се провеждат в заведението от много години.

Разположена в Сарайер, Истанбул, крепостта Румели обхваща площ от 30 декара. Това е крепост, построена в най-тясната и течаща част на Босфора, на 600 метра, срещу Анатолийската крепост. Изпълнени само за 90 дни, трите големи кули на крепостта имат най-големите бастиони в света.

Името на крепостта Румели е Kulle-i Cedide in Fatih Foundation; Йенис Хисар в историята на публикуването му; Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade и Nişancı са споменати като крепостта Boğazkesen в своята история.


Парк Емирган

Парк Емирган се намира в квартал Емирган (Emirgan), в община Saıyer, в европейската част на Истанбул, на Босфора. Това е един от най-големите обществени паркове в града, с дълга история.
Парк Емирган се намира в квартал Емирган (Emirgan), в община Saıyer, в европейската част на Истанбул, на Босфора. Това е един от най-големите обществени паркове в града, с дълга история.
 • Прочетете повече информация за Парк Емирган
Прочетете повече информация за Парк Емирган

По време на Византийската империя мястото също е било парк – покрит с кипарисови дървета и наречен – Kyparades или Кипарисова гора. В средата на 16 век, паркът започва да се казва Feridun Bey Park, на по името на османския велик везир – Nişancı Feridun Bey, който придобива земята.

През 17 век, султан Мурат IV  предоставя земята на парка на Emir Gûne Han, персийски командир от династията на Сефевидите, който предал на султана неговия обсаден замък без никаква съпротива и го последвал в Истанбул. Името „Feridun Bey Park“ е променено на „Emirgûne“, което с времето било съкратено на „Emirgan“.

Паркът Емирган e много популярен, тъй като тук се провежда световно известен фестивал на лалетата в Истанбул. Лалето се е превърнало в един от символите на Турция. Отглеждано е масово, с десетки различни сортове. Това е цветето, по което Европа полудява и за малко не разорява някои видни кралски фамилии.

Ако искате да се потопите в живота на местните хора и едновременно да видите една красива и различна страна на Истанбул, то отделете си време за разходка в парк Емирган. През април мястото е вълшебно – потънало в ароматни и цветни лалета. Това е и най-доброто време на годината за посещение.
Емирган е най-големият парк в Истанбул и се намира квартал Емирган (Emirgan), в община Saıyer, на европейския бряг на Босфора. Паркът е разположен на хълм и заема площ от 470,000 m2. От всички страни е ограден с каменни стени.
Тук могат да се видят растения от повече от 120 вида – борове, кедрови дървета, дъбове. Общият брой на лалетата, зюмбюлите и нарцисите в парка е 2,5 милиона, като само лалетата наброяват 1 850 000 от 120 вида. Повечето са осигурени от местни разсадници в Силиври и Чаталджа, но една част са доставени от други региони на страната. Паркът има дълга история.
По време на Византийската империя мястото е било парк – покрит с кипарисови дървета и наречен – Kyparades или Кипарисова гора.
В средата на 16 век, паркът започва да се казва Feridun Bey Park, на по името на османския велик везир – Nişancı Feridun Bey, който придобива земята.
През 17 век, султан Мурат IV (управлявал 1623-1640) предоставя земята на парка на Emir Gûne Han, персийски командир от династията на Сефевидите, който предал на султана неговия обсаден замаък без никаква съпротива и го последвал в Истанбул. Името “Feridun Bey Park” е променено на “Emirgûne”, което с времето било съкратено на “Emirgan”.
Трите дървени павилиони са наречени според цвета им – Жълтия, Розовия и Белия. Те са реставрирани в периода 1979-1983 със съдействието на Туристическия и Автомобилен клуб на Турция и сега работят като кафене и ресторант. През 60-те години на 20 век, в парка е отделено специално място, за да се съживи традицията за отглеждане на лалета.

Църквата на Св.Св. Сергий и Бакхус

Сградата е с прекрасна архитектура- снежно белите стени са украсени със сини орнаменти. Първоначално всеки свод е бил изцяло покрит с уникални фрески и златни мозайки. Кафяви фонове и арабска калиграфия са използвани за декориране на луксозни интериори.
На запад от двореца „Буколеон“ се намира църквата на Св.Св. Сергий и Бакхус известна още като малката Св. София. Тази църква е един вид макета по който е построена в последствие същинската Св. София.
 • Прочетете повече информация за Църквата на Св.Св. Сергий и Бакхус
Прочетете повече информация за Църквата на Св.Св. Сергий и Бакхус

На запад от двореца „Буколеон“ се намира църквата на Св.Св. Сергий и Бакхус известна още като малката Св. София. Тази църква е един вид макета по който е построена в последствие същинската Св. София.

Св.Св. Сергий и Бакхус  е оцеляла до днес благодарение на това, че като голямата Св. София е превърната в джамия. Пред църквата до една от крепостните кули е оформена потерна , чието име ни е неизвестно. Непосредствено западно до тази църква се е намирало и първото от пристанищата на южния бряг на града.

Името му е „София“, кръстено на съпругата на император Юстин ІІ (565-578 г.), известно първоначално, като пристанище на Юлиан. Това пристанище е било основното южно пристанище на елинския и римския Византион. Точно преди неговият източен край, е оформена първата по- голяма порта на града по южната крепостна стена – „Порта на София“. Портата е известна още и като „Желязната порта“(„Порта Сидера“). На турски език тя е позната като „Кадиргелимани капи“(“Порта на пристанището на галерите”).


Джамията Валиде Султан

Новата джамия, известна още като джамията Валиде Султан в Истанбул, е една от по-големите джамии в Истанбул. Намира се в старата част на града на едноименния площад в района на моста Еминоню и Галата.
джамията Валиде Султан
 • Прочетете повече информация за Джамията Валиде Султан
Прочетете повече информация за Джамията Валиде Султан
Новата джамия, известна още като джамията Валиде Султан, е една от по-големите джамии в Истанбул. Намира се в старата част на града на едноименния площад в района на моста Еминоню и Галата. Строежът на джамията започва през 1597 г. по заповед на Сафие-Султан, съпругата на султан Мурад III. За архитект е избран ученикът на великия Синан, Давуд-ага. Когато Давуд Ага умира две години по-късно, Далгич Ахмед Ага го заменя.
Строителството се извършва повече от половин век и е завършено едва след идването на власт на Турхан Султан. Кварталът Еминоню е бил търговският център на Истанбул, който е бил населен предимно от евреи. Изборът на тази конкретна област за изграждането на голяма джамия бил очевиден, Сафие Султан се надявала да разшири сферата на ислямското влияние в града, като се възползва от нарастващото недоволство на местни и чуждестранни търговци, които били ощетени от увеличаването на силата и влияние на техните еврейски колеги, което дало на Сафие оправдание за конфискация на имуществото на търговците. Увеличението на строителните разходи обаче предизвикало остри критики. По-специално еничарите били възмутени от нарастващата политическа мощ на Валиде Султан и вярвали, че джамията е ненужен разход.
След смъртта на Мехмед III през 1603 г. Сафие е изпратена в Стария дворец; строителството на джамията е спряно, тъй като новият султан Ахмед I не се интересува от проекта. С течение на времето сградата започва да се превръща в руини.
Джамията остава забравена до 1660 г., когато избухва пожар в порутената недовършена сграда. Това събитие насочило вниманието към изоставеното светилище на майката на Мехмед Султан IV, Валида Турхан Султан.
След това тя възстановява конструкцията на Новия храм, завършвайки проекта през 1665 г. Така изграждането на джамията Валиде-Султан отнело повече от 60 години и само 13 от тях били за нейното построяване.

Археологическият музей в Истанбул

Археологическият музей в Истанбул, всъщност е група от три музея, намиращи се в района Еминоню (Eminönü), в близост до парк Гюлхане (Gülhane) и двореца Топкапъ (Topkapı). В него се помещават над един милион обекти, които представляват почти всички епохи и цивилизации в световната история.
Археологическият музей в Истанбул
 • Прочетете повече информация за Археологическият музей в Истанбул
Прочетете повече информация за Археологическият музей в Истанбул

Идеята за създаване на Археологически музеен комплекс в Истанбул възниква още през 19-ти век, когато част от управниците в Османската империя, пътувайки и получавайки образование на Запад, започват да полагат значителни усилия за модернизирането й. Османският султан Абдулазиз (1861–1876), впечатлен от археологическите музеи в Париж, Лондон и Виена, разпорежда през 1869 година създаването на подобен археологически музей и в Истанбул. Музеят е основан с постановление като Императорски музей през 1891 г. с цел защита на културните блага в Османската империя и е една от малко сгради в света, построена изрично като сграда за музей. Това е един от най-красивите и великолепни образци на неокласическата архитектура в Истанбул –  храм с четири колони и фронтони, два входа, достигнати от широки стълби на дългата фасада.

Музеят успява да събере уникална колекция от над един милион произведения, защото по разпореждане на управляващите открити артефакти от всички турски провинции се изпращали в Археологическия музеен комплекс в Истанбул.

Археологическият музеен комплекс в Истанбул се състои от три отделни музея:

 1. Археологически музей (Arkeoloji Müzesi) – в главната сграда се помещават експонати, върнати от Ливан от османския археолог Осман Хамди бей, създател на археологическия музей в Истанбул, и по – специално саркофазите – саркофагът на Александър, върху който се вижда македонската армия, бореща се с персите, Саркофагът на опечалените с фигури на осемнадесет жени както и различни саркофази, открити в цялата Османска империя – саркофагът от сатрап от 5-ти век пр.н.е., ликийският саркофаг (400 г. пр. Хр.), саркофагът Сидамара от Коня от 3-ти век и други.
 2. Музей на древното изкуство (Eski Sark Eserleri Müzesi) – музеят предлага множество артефакти включващи Близкия изток, от Древен Египет до Месопотамия, но най – забележителен е древният експонат на Вавилон, който включва остъклени тухлени панели от портата на Иштар от Вавилон.
 3. Музей (павильон) на керамиката (Cinili Kösk) – построен е през 1472 г., като първоначалното му предназначение е било един вид трибуна за султан Мехмет, от където той можел да гледа игри и спорт. Прекрасната керамична постройка на сградата (предимно изникски плочки от 16-ти век) и фаянсовата декорация от 12-ти до 19-ти век са много добре съхранени.

Миниатюрк

В квартал Сютлютдже в близост до моста Халич в Истанбул е разположен изключително красив миниатюрен парк, наречен „Миниатюрк”.
Парк Миниатюрк
 • Прочетете повече информация за Парк Миниатюрк
Прочетете повече информация за Парк Миниатюрк

Точното местополжение на парка е на на брега на залива Златния рог и е ограден с висока ограда. На територията му са позиционирани над 100 точни триизмерни модели, изработени в мащаб 1:25 на всички популярни туристически места и държавни учреждения в Турция, като макети на двореца Долмабахче, Джамията Султан Ахмед – по известна като Синята джамия, стадионите Ататюрк и Бешикташ, църквата Света София, белите каскади на Памуккале, скалните форми на Кападокия, храмът на Артемида в Ефес, Мавзолеят в Халикарнас (днешен Бодрум), турският град Мардин и много други, разпределени по начертан маршрут с дължина около два километра.

Друга част от макетите пресъздават забележителности, свързани с Анадола, като Мавзолеят на Ататюрк, Библиотеката на Целзий в Ефес или обекти в бивши владения на Османската империя, намиращи се днес извън Турция. Такъв пример е моста в Мостар в Босна и Херцеговина.

Миниатюрите в атрактивния парк са пресъздадени с най-малките подробности, като в това число е изобразен включително и трафикът в Инстанбул с макети от пътища и движещи се превозни средства, миниатюрна железопътна мрежа, кораби, плаващи през Босфора и дори летище със самолети и множество човешки фигури. Разходката в парка доставя много приятни емоции.

При влизането, посетителите получават карта на парка и билет с баркод. Пред всеки от макетите е поставен четец за баркодовете, което позволява посетителят да избере от цели девет езика – турски, английски, френски, немски, руски, арабски, испански, фарси и японски, на който чрез автоматизиран аудио коментар да получи допълнителна информация за обекта.

За незабравимото преживяване на най-малките пък, домакините са осигурили зелен лабиринт, дървен макет на Троянски кон, електрически влакчета и други забавления, подходящи за деца. Едни от обектите, които заслужават особено внимание са Музеят на кристалите, а също и Музеят на победата, където е пресъздадена битката при пролива Дарданелите на Чанаккале през 1915 година и военните успехи на Ататюрк по време на турската война за независимост. Тук ще видите и точно копие на първия мост между Европа и Азия над Босфора, по който дори ще можете да преминете пеша, а близо до входа на парка е разположена и картинг писта за любителите на подобен род изживявания.

Атракционът е построен приблизително за две години и официално е открит на 02 май 2003-та. Общата застроена площ на парка е около 60 декара и се счита, че е най-големия открит музей в света, а моделите са избирани измежду хиляди исторически сгради по критерии за репутация, значимостта им спрямо епохата, която представят и реалната възможност за изработка на обекта. Този истински жив парк е създаден с изключително интересен замисъл, така че посетителите му да се почувстват като великани, разглеждайки тези забележителни обекти в мини формат, извисявайки се над тях.

Разходката в парка оставя усещането, че човек като че ли е пътувал из цялата страна, от изток на запад, от север на юг и то в много кратък период от време. Туристите могат да се запознаят с всички забележителности на Турция, събрани на едно място, с богатото историческо наследство от архитектура, бит и култура, както и с няколко съществували цивилизации, датиращи отпреди 3000 хиляди години, но все пак усещането да се видят оригиналите остава несравнимо.


Заливът Златния рог

Заливът Златния рог е сред най-атрактивните за туристи места в Истанбул, което се дължи на историческата му слава и естествената му красота.
zabelezhitelnost istanbul turciya17
 • Прочетете повече информация за Златния Рог
Прочетете повече информация за Златния Рог

Златен рог разделя на две Европейската част на Истанбул. Той има формата на рог, от там произхожда и името му.

Заливът се намира на границата между Босфора и Мраморно море. Дължината му е 12,2 км., ширината 92-120 м. и дълбочина 47 м.

Няколко моста пресичат Златния рог, най-известният от тях е Галата, свързващ едноименния известен квартал на стария Истамбул.
Султан Баязид II поръчва на известният италиански художник и конструктор Леонардо да Винчи да направи проект за мост над Златния рог през 1502 г. 500 години по-късно турският архитект Бюлент Гюндьор доразвива идеята.

Той се намира на едно от първите места в списъка с най-добрите природни пристанища в света. Още от древността Византийските и Османските военни и търговски интереси били съсредоточени именно на това място.

Бреговете на Златния рог били предпочитани за отмора и екскурзии още през Османския период.
С времето мястото губи своята привлекателност поради замърсяването на въздуха и водата, в следствие на неконтролируемото разрастване на индустрията в града.

В нашето съвремие се прави всичко възможно районът отново да бъде едно прекрасно кътче.
Често туристите предпочитат да направят разходка с лодка, по време на която могат да видят квартал Еюп и моста Галата в Истанбул, както и бреговете на протока Златен рог. Забележителни са кварталите Фенер и Балат, в които има цели улици със стари дървени къщи, църкви и синагоги датиращи от Византийски и Османски времена. Православната патриаршия е разположена в кв. Фенер, там се намира и Желязната църква или българската църква Свети Стефан в Истанбул. Докато квартал Еюп е наситен с типична османска архитектура.

Заливът Златния рог е сред най-атрактивните за туристи места в Истанбул, което се дължи на историческата му слава и естествената му красота.


Босфорът

Босфорът е протокът, който свързва Мраморно и Черно море и разделя европейската част на Турция (Румелия) от азиатската (Анадола).
Босфорът
 • Прочетете повече информация за Босфора
Прочетете повече информация за Босфора

Името на Босфора идва от гръцки Βόσπορος, Боспорос – Пътят на кравата, Говежди брод. Според древно гръцката легенда Хера, жената на Зевс, превърнала неговата любовница Ио в бяла крава и я затворила. Ио успяла да избяга, като преминала през протока, и това дало името му Босфор.

Съществуват научни доказателства, че Босфорът се е образувал преди 7500 години. Първоначално нивата на водата в Черно и Средиземно море са далеч по-ниски, но в края на последния ледников период, в следствие на топенето на големи ледени маси, те рязко нарастват и мощният поток вода за няколко дни си пробива път, за което свидетелства релефа на дъното.

Сега бреговата линия на Босфора е около 30 km. Максималната му ширина е 3700 m, а минималната – 750 m . Дълбочината на протока е от 36 до 124 m.

Кой в древността ще проправи този скалист висок и дълбок проход, разделящ континентите Европа и Азия, освен свръх мощен земен катаклизъм! Счита се, че Босфорът е най-натоворен морски път. Често пъти корабите се изчакват да преминат през най-тясната му част. И Османската империя преди и съвременна Турция сега не се наели да разширят Босфора.

Босфорът е протокът, който свързва Мраморно и Черно море и разделя европейската част на Турция (Румелия) от азиатската (Анадола).

На двата бряга на Босфора е разположен мегаполисът Истанбул.

Над протока има два моста. Първият се нарича Богазичи, дълъг е 1074 м. и е построен през 1973 г. Вторият, мост Фатих Султан Мехмед – 1090 м, е завършен през 1988 г. и е разположен на 5 км от мост Богазичи.


Дворецът Долмабахче

Долмабахче е султански дворец, разположен в европейската част на Истанбул.
Дворецът Долмабахче
 • Прочетете повече информация за Дворецa Долмабахче
Прочетете повече информация за Дворецa Долмабахче

Първоначално Долмабахче е представлявал залив, в който е пускала котва османската флота. По-късно на това място се създава султанска градина с няколко малки дворци.

До средата на 19 век султана използва за своя резиденция дворецът Топкапъ в средновековен стил. След като контактите с Централна Европа стават по-интензивни и от там са възприети културни стандарти, султанът си поставя за цел да издигне резиденция в европейски стил. По нареждане на султан Абдулмечид І арменските архитекти Карабет и Никогош Балиан започват строежа на новата резиденция от 1843 г. до 1856 г., която по-късно е преустроена.

Издигането на двореца значително ощетило хазната и това станало причина, Османската империя през втората половина на 19 век да достигне почти до държавен банкрут и да стане финансово и политически зависима от чуждестранни сили.

Исторически дворецът Долмабахче е първият, който е изграден в европейски стил в османската столица. От построяването му през 1853 г. до 1922 г., с малко прекъсване, служи за главна резиденция на султана.

Долмабахче е служил за дом на шестима султани от 1858 г. до 1924 г. когато халифатът е отменен, а Турция придобива статут на република. Последният султан, обитавал двореца, е Халиф Абдулмеджид Ефенди. Със закон от 3 март 1924 г. Долмабахче преминава в ръцете на държавата. Създателят на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк използвал двореца за лятна резиденция и създава някои от най-важните закони на новата страна в него. Той прекарва последните дни от живота си там, където и умира през 1938 г.

Фасадата на султанския дворец наподобява класическа европейска сграда с две крила. Вътрешността е предимно в типичен османски стил. В южното крило са разположени представителните помещения, в северното – жилищните помещения, а между двете крила се намира разкошната приемна зала, пред която има зелена площ от 2000 кв.м., а над нея – 36м. висок купол. Терасата към Босфора е оградена с висок зид, чийто порти водят към пристан, който днес не се използва много често.

Обзавеждането е пренесено специално от Великобритания. Таваните са пищно украсени със злато. Използвани са 14 тона злато и 40 тона сребро. Интересен факт е, че при обзавеждането му не е използвано стъкло, а само кристал. В централната зала се намира най-големият полилей в света с 750 крушки, подарък от кралица Виктория.
Дизайнът на сградата е по западен образец и съчетава елементи от барок, рококо и неокласицизъм, преплетени с традиционното османско изкуство и култура за създаването на нова, неповторима комбинация. По отношение на функционалността обаче той е построен така, че да не нарушава традициите на класическия дворцов живот в Османската империя, както и да носи чертите на традиционната турска къща.

В Дворецът се намира и най-голямата сбирка в света от кристални свещници от Бохемия и Бакара. Едно от стълбищата също е от кристал. Стилистично сградата се причислява към османския историзъм с елементи от европейския Ренесанс и барок. Днес дворецът е музей.


Дворецът Бейлербей

Дворецът Бейлербей (Beylerbeyi Palace) е сред най-запомнящите се забележителности на Истанбул. Той е разположен на азиатската част на прочутия пролив Босфора (Bosphorus), преминаващ през турския град.
Дворецът Бейлербей
 • Прочетете повече информация за Дворецa Бейлербей
Прочетете повече информация за Дворецa Бейлербей

Дворецът Бейлербей (Beylerbeyi Palace) е сред най-запомнящите се забележителности на Истанбул. Той е разположен на азиатската част на прочутия пролив Босфора (Bosphorus), преминаващ през турския град.

Изящният дворец през годините е използван за лятна резиденция, заради прохладата и гледките, които се разкриват към Босфора.

Величествената постройка е издигната през 60-те години на 19 век във френски необароков стил. Архитекти на сградата са братята Балян. Те успяват да придадат на зданието специфичния ориенталски стил. Създаването на замъка е по идея на султан Абдулазиз. Над пет хиляди работници и четири години са били нужни за издигането на двореца край Босфора.

Постройката е квадратна. Фасадата на сградата гледа към Босфора. В двореца Бейлербей има 6 огромни зали (по 3 на всеки етаж) и 24 стаи. Всяка една от тях има пищно обзавеждане, бохемски кристални полилеи, китайски вази. Подовете са покрити с червени египетски килими.

Дворецът е разделен условно на две крила. В едно живеят само мъже и се нарича селамлик, а в другата част – харема, са били настанявани само представителки на нежния пол. Двете крила имат два различни входа за достъп. Залите и стаите на жените са с по-скромна декорация.

Сред големите атракции на бейлербейския замък са фонтаните и басейна, намиращи се в приемната на зданието. Оказва се, че през 19 век е била честа практиката да се поставят малки или по-големи водни басейни и шадравани с течаща вода в затворени помещения. Османците считали, че чрез тях атмосферата в дворците се освежава и разнообразява по неповторим начин.

Дворът на замъка Бейлербей също впечатлява със своя разкош и изобилие от красиви растения. Цветните тераси са на няколко нива и достигат надморска височина 35 метра. В огромната градина има басейни, живописни пътечки и усамотени места за отдих. Там се намират и привлекателни павилиони, където навремето султаните са обичали да пият кафето или чая си.


Йълдъз Сараи (Дворецът Йълдъз)

Името Йълдъз означава звезда (от турското yildiz). Това обяснява защо в театъра и операта Йълдъз куполът е осеян с многобройни звезди.
Йълдъз Сараи дворецът Йълдъз
 • Прочетете повече информация за Йълдъз Сараи (Дворецът Йълдъз)
Прочетете повече информация за Йълдъз Сараи (Дворецът Йълдъз)

Йълдъз Сараи ( дворецът Йълдъз и принадлежащият към него парк) се намира на хълм в Истанбул, между Бешикташ, Ортакьой и Балмумчу.

Истанбул – най-големият град в Турция, е известен още като Цариград или Константинопол и е световен мегаполис. Той свързва континенти и култури и е един от най-големите стопански и културни центрове в света. Истанбул е с вековна история и затова и неговите забележителности са много. Един от най-прекрасните и величествени дворци, които може да видите по време на Вашата екскурзия в този град, е Йълдъз Сараи.

Йълдъз Сараи е една от последните резиденции на османските султани. Обхващащ площ от 5 000 000 кв.м., той е построен в края на 19 в. от султан Абдул Хамид Втори, който го признава за свой официален дворец и харем. Първоначално това място било обрасло с гори и се превръща в имперски имот по времето на султан Ахмед (1603-1617). Изграждат се султански имения и различни императори използват мястото за отдих и почивка.

Напускайки Долмабахче, страхувайки се от морски набези, султан Абдул Хамид Втори се премества тук и построява двореца, който сега можем да видим.

Дворцовият комплекс Йълдъз се състои от държавни сгради, серия павилиони, двореца Йълдъз, Операта и Театъра Йълдъз и имперската порцеланова фабрика. Фабриката е изключително интересна, тъй като фасадата й прилича по-скоро на европейска средновековна крепост. Тук са се произвеждали чинии, чаши и вази, на които са се пресъздавали сцени от живота на Босфор.

Най-внушителен в комплекса е павилионът Шале, който разкрива лукса, в който султаните са посрещали своите гости. От тук се разкрива и една от най-хубавите гледки към Босфора.

Павилионът Шале е изграден от две отделни сгради. Първата част е построена през 1889г, а втората – известна като церемониална, е построена от италианския архитект Раймондо Д’Аронсо през 1898г. Сградата е изградена от камък и дърво и е на три етажа, като се брои и сутерена. Етажите са свързани с уникални стълбища от мрамор и дърво. Павилионът Шале е смесица от барок, рококо и ислямски стил.

Йълдъз Сараи отвътре
Друг известен павилион е павилионът Кадир, който е построен от Абдулазис. Той е използвал сградата за затвори, но днес това място се е превърнало в ресторант с кафене.

Музеят Йълдъз навремето се е използвал за дърводелска работилница. Сега тук се излагат шедьоври на изкуството, свързани с историята на района.

Йълдъз Сараи е четвъртият османски дворец в Истанбул, който се използва от султаните. Около него се простира огромен парк, приютяващ най-различни видове цветя и растения от цял свят. Йълдъз Сараи е свързан с друг известен дворец чрез мост над Босфора. В парка се намират и няколко джамии, басейн и къщи.


Площад Хиподрума

Между „Света София„ и Синята Джамия е разположен площадът „Хиподрум„, който представлява душата на туризма в Истанбул.
Площад Хиподрума Между "Света София" и Синята Джамия е разположен площадът "Хиподрум", който представлява душата на туризма в Истанбул.
 • Прочетете повече информация за Площад Хиподрума
Прочетете повече информация за Площад Хиподрума

Между „Света София“ и Синята Джамия е разположен площадът „Хиподрум“, който представлява душата на туризма в Истанбул.

Строежът на Хиподрума започнал веднага след като Римляните завладяват града (203 г.) при управлението на император Септимий Север. Завършен е в деня, в който император Константин Велики с тържествена церемония обявил Константинопол за втора столица на Римската империя (11 май 330 г.). Познат е още като „Площада на конете“, защото е използван главно за надбягвания с коне след завладяването на Константинопол.

Историческите паметници, намиращи се на този площад, са едни от най-важните забележителности на града. Тук са разположени Египетският обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм ІІ.

Египетския обелиск или Обелискът на Теодосий е най-древният паметник, както на Хиподрума, така и в Истанбул. Обелискът е издигнат през ХV в. от Фараон ІІІ в чест на победата в Месопотамия.
Византийския император Теодосий І заповядва Обелискът да бъде пренесен през 390 г. от Египетския храм на Аполон ( гр. Карнак, обл. Луксор ).

В центъра на Хиподрума в Истанбул може да се види Обелискът на Константин, наречен още Плетена каменна колона. Построена е през Х в. по заповед на император Константин Порфироген в чест на дядо му Василий І. Висок е 32 м. Оригиналните медни покрития са били снети при латинско нашествие ( ХІІІ в. ) и превърнати в монети.

Интерес представлява и Змийската колона, също намираща се на Хиподрума. През 326 г. е пренесена по нареждане на император Константин Велики от храма на Аполон в Делфи / Гърция /. Тя е символ на победата на гръцките градове-държави над персите при Палатея. Според преданието телата на трите преплетени змии били направени от щитовете на персийските войници загинали в битките.

Немският фонтан или известен още като Фонтанът на Вилхелм ІІ е построен през 1898г.
Немският император Вилхелм ІІ, по време на второто си пътешествие в Изтока, е останал силно впечатлен от гостоприемството на Истанбул. Връщайки се в родината си, изготвил проекта на този изящен фонтан и го подарил на Истанбул.


Площад Таксим

Площадът Таксим (Taksim Square) е едно от най-популярните места в Истанбул. Спокойно може да се твърди, че в турския град „всички пътища водят към…Таксим“.
Площадът Таксим (Taksim Square) е едно от най-популярните места в Истанбул. Спокойно може да се твърди, че в турския град „всички пътища водят към...Таксим“.
 • Прочетете повече информация за Площад Таксим
Прочетете повече информация за Площад Таксим

Площадът Таксим (Taksim Square) е едно от най-популярните места в Истанбул. Спокойно може да се твърди, че в турския град „всички пътища водят към…Таксим“.

Някои определят мястото като сърцето на съвременен Истанбул. Той е най-голямата дестинация за шопинг и релакс както за местни, така и за гостите на града. Около него се намират едни от най-добрите и най-луксозни хотели, ресторанти и търговски центрове в цяла Турция.

Мястото се обособява като площад Таксим в самото начало на 19 век. Всъщност „таксим“ означава пункт, съставна част от разклонения, изграждащи водоснабдителната система на града. Именно около такъв „таксим“ възниква и днешният модерен площад, превърнал се в една от основните забележителности на Истанбул.

Съхранен таксим можете да видите в начало на улица Истиклял Кадеси (İstiklal Caddesi), по-популярна като Булевардът на независимостта. Съоръжението представлява каменна постройка, в която има воден резервоар.

Зоната около Истиклял, както може би знаете, е пешеходна. Там можете да откриете разнообразие от барове, нощни клубове, кина. Неслучайно на Тесим площад е оживено 24 часа от денонощието.

Площадът е изключително пополярен и поради още една причина – там се намира републиканският монумент Кумхурийет Анти (Cumhuriyet Anıtı). Паметникът е построен през 1928 г. Издигнат е в чест на създаването на турската република.

Скулпторът на монумента е италианецът Пиетро Каноника. Съоръжението представя Ататюрк – основателя на републиката – като военен деец и държавник. От откриването си до ден днешен паметникът е мястото, където се извършват всички важни държавни церемонии и други официални чествания.

Кумхурийет Анти се намира в началото на улица Истиклял.

Под площад Тексим се намира транспортното съоръжение Тюнел (Tünel), което се счита за втората най-стара подземна форма на придвижване след лондонското метро. Линията функционира от далечната 1875 година.


Улица Истиклял (İstiklal)

Улица Истиклял започва на площад Таксим (Taksim), и завършва в близост до най-старата станция на метрото, което е било второто метро в света, след като било построено лондонското.
Улица Истиклял започва на площад Таксим (Taksim), и завършва в близост до най-старата станция на метрото, което е било второто метро в света, след като било построено лондонското.
 • Прочетете повече информация за Улица Истиклял (İstiklal)
Прочетете повече информация за Улица Истиклял (İstiklal)

Улица Истиклял (İstiklal) е най-известната търговска улица в град Истанбул. Улица Истиклял се посещава от повече от 3 милиона души годишно. През уикендите търговската улица се превръща в жив поток от хора.

Улица Истиклял се намира в района Пера и е изключително красива улица, предназначена за пешеходци. Тя е дълга около три километра. Улица Истиклял е известна с красивите си магазини, в които се продават всевъзможни стоки. На улица Истиклял могат да се намерят висококачествени дрехи от бутици, различни видове интересни книги, различни аксесоари и сувенири. Туристите не пропускат да посетят кафенетата и ресторантите, разположени на голямата търговска улица.

Улица Истиклял е много красива и това се дължи още на създателите. В годините на отоманската империя тя е представлявала булевард, характерен за френските градове. По времето на отоманската империя улицата е била известна с името Каде и Кебир. За французите, които живеели в Истанбул, улицата била известна като Гран Рю де Пера.

Сградите на улица Истиклял са истинско произведение на архитектурното изкуство, те са предимно барокови и неокласически. Освен този тип сгради по улица Истиклял могат да се видят също така много ренесансови и неоготически постройки. Те са построени предимно през деветнадесети век. Сред тях има и модерни сгради.

В средата на улица Истиклял се намира известният площад Галатасарай, където се намира дворцовото имперско училище, известно като гимназията на Галатасарай.


Църква Св. Ирина

„Света Ирина„ е построена на мястото на най-старата византийска църква. Намира се в първия двор на двореца Топкапъ.
Църква Св. Ирина
 • Прочетете повече информация за Църквата Света Ирина
Прочетете повече информация за Църквата Света Ирина

„Света Ирина“ е построена на мястото на най-старата византийска църква.
Тя е построена през 360г. при управлението на император Константин І Велики на мястото на съществувалия преди това там храм на Афродита. През 381г. във нея е заседавал Вторият Вселенски събор.
Наричали са я Старата църква, защото тя е била катедралната църква на Бизантион преди основаването на Константинопол.

През 532г. по времето на бунта „Ника” тя била изгорена и след това била построена отново от император Юстиниан І през 548г. През 740г. сградата пострадала тежко от земетресение, след което била значително престроена. В украсата са останали следите от иконоборческия период, тъй като в конхата на абсидата има изображение само на кръст. Към момента има най-много останки от 8-ми век.

Това е единствената църква, която не е превърната в джамия при превземането на Константинопол. Била е превърната в склад за оръжие и място за съхранение на военни реликви.
В по-късни времена е използвана за военен музей, после за концертна зала, а сега е със статут на музей.


Музеят Карие

Музеят Карие е разположен на хълм над стария еврейски квартал в Балат и близко разстояние от крепостните стени на Теодосий.
Музеят Карие е разположен на хълм над стария еврейски квартал в Балат и близко разстояние от крепостните стени на Теодосий.
 • Прочетете повече информация за Музеят Карие
Прочетете повече информация за Музеят Карие

Намира се в църквата „Св. Спасител“ от 11 век в комплекса Хора и е най-важният византийски паметник в Истанбул след „Св. София“. Външната й архитектура не впечатлява, но интериорът е украсен с изящни мозайки от 14 век.

Тези изображения в ярки цветове показват сцени от живота на Исус Христос и Богородица, разкривайки жизнеността и енергията на византийското изкуство.

В района около църквата може да се насладите на чаша чай или кафе в релаксираща атмосфера, сякаш на светлинни години от забързания град наоколо.


Улица Истиклял (İstiklal)

Улица Истиклял започва на площад Таксим (Taksim), и завършва в близост до най-старата станция на метрото, което е било второто метро в света, след като било построено лондонското.
Улица Истиклял започва на площад Таксим (Taksim), и завършва в близост до най-старата станция на метрото, което е било второто метро в света, след като било построено лондонското.
 • Прочетете повече информация за Улица Истиклял (İstiklal)
Прочетете повече информация за Улица Истиклял (İstiklal)

Улица Истиклял (İstiklal) е най-известната търговска улица в град Истанбул. Улица Истиклял се посещава от повече от 3 милиона души годишно. През уикендите търговската улица се превръща в жив поток от хора.

Улица Истиклял се намира в района Пера и е изключително красива улица, предназначена за пешеходци. Тя е дълга около три километра. Улица Истиклял е известна с красивите си магазини, в които се продават всевъзможни стоки. На улица Истиклял могат да се намерят висококачествени дрехи от бутици, различни видове интересни книги, различни аксесоари и сувенири. Туристите не пропускат да посетят кафенетата и ресторантите, разположени на голямата търговска улица.

Улица Истиклял е много красива и това се дължи още на създателите. В годините на отоманската империя тя е представлявала булевард, характерен за френските градове. По времето на отоманската империя улицата е била известна с името Каде и Кебир. За французите, които живеели в Истанбул, улицата била известна като Гран Рю де Пера.

Сградите на улица Истиклял са истинско произведение на архитектурното изкуство, те са предимно барокови и неокласически. Освен този тип сгради по улица Истиклял могат да се видят също така много ренесансови и неоготически постройки. Те са построени предимно през деветнадесети век. Сред тях има и модерни сгради.

В средата на улица Истиклял се намира известният площад Галатасарай, където се намира дворцовото имперско училище, известно като гимназията на Галатасарай.


Площад Хиподрума

Между „Света София„ и Синята Джамия е разположен площадът „Хиподрум„, който представлява душата на туризма в Истанбул.
Площад Хиподрума Между "Света София" и Синята Джамия е разположен площадът "Хиподрум", който представлява душата на туризма в Истанбул.
 • Прочетете повече информация за Площад Хиподрума
Прочетете повече информация за Площад Хиподрума

Между „Света София“ и Синята Джамия е разположен площадът „Хиподрум“, който представлява душата на туризма в Истанбул.

Строежът на Хиподрума започнал веднага след като Римляните завладяват града (203 г.) при управлението на император Септимий Север. Завършен е в деня, в който император Константин Велики с тържествена церемония обявил Константинопол за втора столица на Римската империя (11 май 330 г.). Познат е още като „Площада на конете“, защото е използван главно за надбягвания с коне след завладяването на Константинопол.

Историческите паметници, намиращи се на този площад, са едни от най-важните забележителности на града. Тук са разположени Египетският обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм ІІ.

Египетския обелиск или Обелискът на Теодосий е най-древният паметник, както на Хиподрума, така и в Истанбул. Обелискът е издигнат през ХV в. от Фараон ІІІ в чест на победата в Месопотамия.
Византийския император Теодосий І заповядва Обелискът да бъде пренесен през 390 г. от Египетския храм на Аполон ( гр. Карнак, обл. Луксор ).

В центъра на Хиподрума в Истанбул може да се види Обелискът на Константин, наречен още Плетена каменна колона. Построена е през Х в. по заповед на император Константин Порфироген в чест на дядо му Василий І. Висок е 32 м. Оригиналните медни покрития са били снети при латинско нашествие ( ХІІІ в. ) и превърнати в монети.

Интерес представлява и Змийската колона, също намираща се на Хиподрума. През 326 г. е пренесена по нареждане на император Константин Велики от храма на Аполон в Делфи / Гърция /. Тя е символ на победата на гръцките градове-държави над персите при Палатея. Според преданието телата на трите преплетени змии били направени от щитовете на персийските войници загинали в битките.

Немският фонтан или известен още като Фонтанът на Вилхелм ІІ е построен през 1898г.
Немският император Вилхелм ІІ, по време на второто си пътешествие в Изтока, е останал силно впечатлен от гостоприемството на Истанбул. Връщайки се в родината си, изготвил проекта на този изящен фонтан и го подарил на Истанбул.


Музей на съвременното изкуство (Istanbul Modern)

Сградата е проектирана от италианския архитект Ренцо Пиано – носител на престижната архитектурна награда „Прицкер„. Колекцията на музея включва и селекция от постоянни произведения на изкуството, представящи съвременното турско изкуство
Музеят на съвременното изкуство (Istanbul Modern)
 • Прочетете повече информация за Музея на съвременното изкуство (Istanbul Modern)
Прочетете повече информация за Музея на съвременното изкуство (Istanbul Modern)

Впечатляващата сграда е проектирана от архитектурното бюро на родения в Генуа Ренцо Пиано. Фасадата е вдъхновена от блестящата повърхност на морето наблизо, покрита с триизмерни алуминиеви панели, които отразяват водата, а контурите на музея напомнят разминаващи се кораби, каквито тук, на пътя между Европа и Азия, преминават от векове.

Това е първият проект в Турция на италианския архитект и носител на наградата „Прицкер“ Ренцо Пиано. Той често казва в интервюта, че вдъхновението му идва именно от играта на светлината и водата. Сред най-известните сгради на Пиано са Центърът за изкуство „Жорж Помпиду“ в Париж, сградата на „Ню Йорк Таймс“, запомнящият се музей „Немо“ в Амстердам, културният център „Ставрос Ниархос“ в Атина, а месец преди началото на войната в Украйна беше открита и проебразената от него сграда на Дома на културата в Москва.

Трансформацията на съществуващия от 2004 г. Istanbul Modern е отнела пет години, през които галерията беше настанена и функционираше в стара сграда в „Бейоглу“.

Произведенията на изкуството в Istanbul Modern вече ще се ширят на цели 10 500 квадратни метра, разположени на пет етажа. Приземният е прозрачен и дава възможност някои от най-интересните арт инсталации да се видят и отвън – False Ceiling (2005) на британeцa Ричард Уентуърт и Your Unexpected Journey на датско-исландския артист Олафур Елиасон, поръчана специално за новата сграда.

Постоянната колекция на музея се помещава на втория етаж и съдържа творби от 1945 г. до ден днешен – там са работите на бунтарката Айше Еркмен, която нашумя с интересните си инсталации на Истанбулското биенале на изкуствата, Саркис, Гюлзун Карамустафа и др. Терасата със сигурност ще е едно от най-посещаваните места в музея, защото предлага превъзходна гледка към Босфора и Истанбул.


Музеят Пера (Pera Museum)

Сградата е проектирана от италианския архитект Ренцо Пиано – носител на престижната архитектурна награда „Прицкер„. Колекцията на музея включва и селекция от постоянни произведения на изкуството, представящи съвременното турско изкуство
Музей Пера Pera Museum Истанбул
 • Прочетете повече информация за Музей Пера
Прочетете повече информация за Музей Пера

Някога луксозният хотел Bristol във викториански стил, разположен в квартал Бейоглу, е бил временно убежище за богатите посетители на града. През 2005 г. частният музей Пера е открит в реновирана сграда на бившия хотел, където на 8 етажа са разположени постоянни и временни експозиции.

Първите три етажа на сградата са постоянни изложби с колекции от анадолски мерки и теглилки, портрети от европейски ориенталисти, керамика и картини от 17-19 век. Перлата на музея е колекция от картини, която съчетава произведения на турски и европейски майстори, със сцени от живота на града.

Следващите два етажа са временни изложби със световноизвестни картини и колекции, представящи известни музеи в други страни, с които Пера поддържа контакт. Партерното и две сутеренни нива са заети от административните помещения на музея.


Музеят на Руми и суфизма в Бейоглу

Церемонията е съпроводена предимно от ней, традиционен турски инструмент, който прави шоуто незабравимо с магическия си ритъм и глас.
музеят на Руми и суфизма в Бейоглу
 • Прочетете повече информация за Музеят на Руми и суфизма в Бейоглу
Прочетете повече информация за Музеят на Руми и суфизма в Бейоглу

Ако искате да се докоснете до свещените ритуали на суфистите в Истанбул, най-доброто място е Galata Mevlevi House – музеят на Руми и суфизма в Бейоглу – също една от локациите на фестивала.

Сградата, построена през 1491 г. е първата къща на Мевляна в Истанбул. Престава да функционира като дервишки център през 1925 г. и отваря врати като музей през 1975 г. Основно ремонтирана е между 2005 и 2009 г. и сега служи като музей за ислямската суфистка секта.

Този музей предлага информация за културата, музиката и традициите на суфистите и тук можете да видите на живо някои от емблематичните им молитви и ритуали, включително атрактивния „танц“ на въртящите се дервиши.

Това наистина е една от забележителностите на Истанбул, които трябва да се видят. Това е великолепна религиозна церемония, за която се смята, че приближава дервишите до Бога. Този духовен ритуал на Мевлеви ще ви накара да се почувствате изключително спокойни и вълшебни!

Церемонията е съпроводена предимно от ней, традиционен турски инструмент, който прави шоуто незабравимо с магическия си ритъм и глас.


Акведукт на Валент

Някога Акведуктът на Валент е бил един от най-дългите акведукти в древния свят. Към пети век гражданите на Константинопол са се снабдявали с вода по този канал – кръстен на император Валент – който е надхвърлял 500 километра.
Някога Акведуктът на Валент е бил един от най-дългите акведукти в древния свят. Към пети век гражданите на Константинопол са се снабдявали с вода по този канал - кръстен на император Валент - който е надхвърлял 500 километра.
 • Прочетете повече информация за Акведуктът на Валент
Прочетете повече информация за Акведуктът на Валент

Ако искате да се докоснете до свещените ритуали на суфистите в Истанбул, най-доброто място е Galata Mevlevi House – музеят на Руми и суфизма в Бейоглу – също една от локациите на фестивала.

Сградата, построена през 1491 г. е първата къща на Мевляна в Истанбул. Престава да функционира като дервишки център през 1925 г. и отваря врати като музей през 1975 г. Основно ремонтирана е между 2005 и 2009 г. и сега служи като музей за ислямската суфистка секта.

Този музей предлага информация за културата, музиката и традициите на суфистите и тук можете да видите на живо някои от емблематичните им молитви и ритуали, включително атрактивния „танц“ на въртящите се дервиши.

Това наистина е една от забележителностите на Истанбул, които трябва да се видят. Това е великолепна религиозна церемония, за която се смята, че приближава дервишите до Бога. Този духовен ритуал на Мевлеви ще ви накара да се почувствате изключително спокойни и вълшебни!

Церемонията е съпроводена предимно от ней, традиционен турски инструмент, който прави шоуто незабравимо с магическия си ритъм и глас.

Акведуктната система на Константинопол от четвърти и пети век се простира на 426 км – най-дългият водопровод в древния свят. Карбонатните находища в системата на акведукта осигуряват свидетелства както на археологическите разработки, така и на условията на околната среда през периода на отлагане.

Линията на акведукта с дължина 246 км от четвърти век използва извори от нисък водоносен хоризонт, докато удължение с 180 км от пети век на запад достига по-висок водоносен хоризонт. Въпреки че историческите летописи свидетелстват за най-малко 700 години активност на акведукта, карбонатните находища в системата на акведукта показват по-малко от 27 години експлоатация. Това предполага, че цялата система трябва да е била почиствана от карбонатите, вероятно по време на редовни кампании.

Дългият 50 км дълъг акведук в централната част на системата може да е бил скъпо, но практично решение, което да позволи ремонти и почистване на акведуктите от варовик, за да се гарантира непрекъснато водоснабдяване на града. Каналът от пети век обикновено е замърсен с глина, причинено от естеството на системата на водопровода и възможни локални повреди по канала. Тази богата на глина вода може да е била една от причините за изграждането на големи резервоари в Константинопол.


Крепостните стени на Константинопол

Крепостните стени на Константинопол са серия от отбранителни съоръжения за защита на византийската столица Константинопол (днес Истанбул), издигнати при обявяването му за нова столица на Римската империя от Константин Велики.
Крепостните стени на Константинопол
 • Прочетете повече информация за Крепостните стени на Константинопол
Прочетете повече информация за Крепостните стени на Константинопол

Крепостните стени на Константинопол са може би най-интересният византийски обект в Истанбул след църквата „Света София“. Но по някаква причина туристите му обръщат малко внимание.
Стените са обграждали града по суша и море. Те са построени по различно време и с различни технологии. С многобройни допълнения и модификации по време на тяхната история те са последната голяма укрепваща система на античността и една от най-сложните системи, създавани някога.
История
Основаният към 685 г. пр. Хр. град Византион има първата си крепостна стена, обхващаща малка територия на върха на полуострова – стената на Византион, сред това император Септимий Север (193 – 211), макар да му отнема статуса на полис, го укрепява с нова стена на няколкостотин метра навътре в сушата от старата – Северовата стена.
При Константин Велики (306 – 337) през 330 г. са изградени нови стени още по-навътре в полуострова – Константиновата стена.

Изпратете своето запитване


  Вашите Имена (задъжително)

  Вашият Email (задъжително)

  Относно

  Текст


   


  Телефон за контакт:

  Обадете се сега 24/7
  +90 536 780 1245


  Телефон за контакт

  +359 877 200 212

  Станете представител

  Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

  Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

  Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

  !

  Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

  unimed sertifikat

  Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.