Затлъстяване & Бариатрична хирургия в Турция


За повече информация се обадете на тел:

+90 536 780 12 45
Лечение на затлъстяване в Турция Юнимед


Какво е бариатрична хирургия?

Бариатричната хирургия, наричана още операция за отслабване, е метод за лечение на патологично затлъстяване. Когато се извършва за справяне с хронично състояние като диабет, се нарича метаболитна хирургия. Операцията прави ефективни промени в храносмилателната система, за да подпомогне загубата на тегло. Бариатричната хирургия използва различни техники за намаляване на обема на стомаха или ограничаване на усвояването на хранителни вещества от червата, или комбинация от двете.

Лечение на затлъстяване

Затлъстяването е сложно състояние, което се нуждае от комплексно лечение от опитен медицински екип. Процесът на лечение се определя индивидуално за всеки пациент и може да включва:

 • Индивидуален режим за хранене и тренировки. Когато вашите собствени усилия за контрол на теглото се окажат недостатъчни, специалист или в най-добрия случай екип от специалисти може да направи много, за да ви помогне да постигнете стабилна загуба на тегло.
 • Медикаментозно лечение. Ако диетата и упражненията не са достатъчни, вашият лекар може да препоръча лекарства за отслабване, които намаляват апетита или увеличават чувството за ситост. Имайте предвид, че лекарствата за отслабване не са безобидни и трябва да бъдат предписани от специалист, запознат с общото ви състояние.
 • Нехирургично лечение на затлъстяване. Някои неинвазивни, ендоскопски амбулаторни процедури могат да бъдат ефективни при пациенти с наднормено тегло, когато диетата и упражненията са неуспешни.
 • Бариатрична хирургия. Има различни хирургични методи, които целят намаляване обема на стомаха или ограничено усвояването на храната, или комбинация от двата метода.

Нехирургични процедури за отслабване

Това са бързи техники за отслабване с обратим ефект, които се извършват без хирургически разрези и болничен престой. Те са най-ефективни при пациенти с ИТМ 27-35, които все още не са подходящи за хирургично лечение на затлъстяване, но не могат да контролират теглото си чрез диета и спорт.

 • Стомашен ботокс. Прилагането на ботулинов токсин (ботокс) се извършва в рамките на 20-25 минути. Методът действа, като ограничава мускулните контракции. Така храната остава по-дълго в стомаха, пациентът се чувства сит и няма нужда да се храни толкова много, колкото обикновено.
 • Стомашен балон. Процедурата се извършва в рамките на 20-30 минути. Включва поставянето в стомаха на разширяващ се балон, пълен със солен физиологичен разтвор. Устройството ограничава обема на стомаха, което води до намален прием на храна. Някои видове интрагастрални балони се поглъщат от пациента и не изискват пълна анестезия и хоспитализация – пациентът може да се прибере вкъщи още същия ден. Други видове стомашни балони се поставят и отстраняват ендоскопски, под анестезия.

Стомашният ботокс и стомашният балон имат сходни резултати. Шест месеца след процедурата средната загуба на тегло е 7% – 15% от общото телесно тегло. Резултатът може да бъде по-висок или по-нисък, в зависимост от мотивацията на пациента да се придържа към препоръчаните промени в начина на живот. Тези методи не са подходящи за пациенти с ИТМ над 40, които трябва да отслабнат значително. В тези случаи решение може да предложи бариатричната хирургия.

Кога се прилага бариатрична хирургия?

Бариатричната хирургия може да бъде подходяща за пациенти с ИТМ над 40, когато прилагането на диета и упражнения не дава резултат. Може да се извършва и при пациенти с ИТМ над 35, които имат един или повече здравословни проблеми, свързани с теглото, като хипертония, диабет тип 2, сънна апнея, неалкохолно мастно чернодробно заболяване, остеоартрит и др. Метаболитната хирургия също трябва да се има предвид като възможност за лечение на диабет тип 2 при пациенти със затлъстяване I степен (ИТМ 30.0–34.9 kg/m2) и неадекватно контролирана хипергликемия, въпреки оптималното медицинско лечение с перорални или инжекционни лекарства (включително инсулин). Има и някои противопоказания за бариатрична хирургия, като сериозни сърдечни заболявания, настояща зависимост от наркотици или алкохол, провеждане на лечение на онкологично заболяване, психични разстройства и бременност. Кандидатите за бариатрична операция трябва да са наясно, че ще се наложи да направят постоянни промени в начина си на живот, за да постигнат и поддържат добри резултати.

Видове бариатрична хирургия

Има различни процедури, а коя да се приложи се определя в зависимост от състоянието на пациента и очакваните резултати.

 • Ръкавна гастректомия. Този метод обикновено е първият избор и най-често прилаганият вид бариатрична хирургия. Ръкавната гастректомия помага на пациентите да отслабнат по два начина: първо, обемът на стомаха се намалява и второ, спира производството на хормон, свързан с глада, наречен грелин. Хирургът премахва около 80% от стомаха, като оставя дълга и тясна тръбичка. Заради тази форма операцията се нарича стомашен ръкав или хирургия за редуциране на стомаха. Операцията се извършва лапароскопски през 4 или 5 малки разреза. Обикновено продължава 50-60 минути. Пациентът може да пие бистри течности 4 часа след операцията и трябва да следва стриктни препоръки за диета през следващите седмици. Болничният престой е 3 дни. Необходими са контролни прегледи 1 седмица, 1 месец, 3 месеца, 6 месеца и 1 година след операцията.
 • Мини стомашен байпас. Процедурата представлява олекотена версия на традиционния стомашен байпас, но е по-сложна от ръкавната гастректомия. Методът действа както чрез редуциране на стомаха, така и като причинява малабсорбция, тъй като зоната на усвояване на храната в тънките черва е намалена.
 • Стомашен байпас. Този метод включва създаване на малка торбичка в горната част на стомаха и прикрепване на част от тънките черва към нея. В резултат, храната променя своя маршрут, като заобикаля по-голямата част от стомаха и част от тънките черва. Тази процедура помага да се ограничи както количеството консумирана храна, така и усвояването на калории.  Операцията за стомашен байпас обикновено се извършва с лапароскопски техники, през малки разрези в корема.

Пациентите, преминали бариатрична операция, трябва да се придържат към строг режим на диета и упражнения. Затова дългосрочният успех на лечението за затлъстяване силно зависи от мотивацията на пациента да предприеме промени в начина си на живот завинаги.

Ползи от бариатричната хирургия

Пациентите, които преминават операция за затлъстяване, могат да очакват да загубят около 60%-80% от наднорменото си тегло в рамките на две години след операцията. Тези резултати са постоянни, ако пациентът следва препоръчаната програма и здравословни навици на живот. Средно 80-90% от всички пациенти, подложени на бариатрична хирургия, постигат целите си за отслабване.

Наред със загубата на тегло, бариатричната хирургия води до сериозни подобрения при много здлавословни проблеми:

 • Високото кръвно налягане се регулира. 70% от пациентите спират да приемат лекарства за хипертония.
 • Подобряват се нивата на холестерола. Над 80% от пациентите постигат нормални нива 2-3 месеца след операцията.
 • Рискът от развитие на сърдечни заболявания се намалява поради намалено натоварване на сърцето.
 • Диабетът е под контрол. Около 70% -85% от пациентите с диабет тип 2 са в състояние да поддържат нормални нива на кръвната захар без лекарства.
 • Наблюдава се подобрение при пациенти с астма и респираторни проблеми, като някои от тях се възстановяват напълно.
 • Елиминират се нарушения на съня, свързани с наднорменото тегло.
 • Облекчават се болки в ставите и гръбначния стълб, причинени от излишното тегло.

Какво представлява затлъстяването?

Затлъстяването може да се определи като прекомерно натрупване на мастни тъкани, което се отразява негативно на общото здраве. Според световната статистика, случаите на затлъстяване са се утроили през последните 50 години. Това не е само козметичен, а медицински проблем, тъй като наднорменото тегло увеличава риска от развитие на други сериозни заболявания.

След като в тялото се натрупа мастна тъкан, тя отделя хормони и химикали, които повишават апетита, намаляват усещането за ситост и спомагат за по-нататъшно прогресиране на затлъстяването. Поради това, след определен момент справянето с проблема може да е трудно без чужда помощ. Добрата новина е, че затлъстяването е предотвратимо и лечимо, когато пациентът е мотивиран и потърси квалифициран медицински екип.

Причини за затлъстяване

Накратко, наднорменото тегло и затлъстяването се причиняват от прекомерен прием на калории. Това означава, че калориите, които консумирате, са повече от калориите, които изразходвате. Излишното количество калории се съхранява като телесни мазнини. С други думи, всеки, който яде твърде много и се движи твърде малко, е изложен на риск от развитие на наднормено тегло и затлъстяване. Все пак, някои генетични причини, медицински състояния като хипотиреоидизъм и медикаменти като лекарства против гърчове, също могат да допринесат за увеличаване на теглото.

Рискови фактори за затлъстяване

Наднорменото тегло обикновено се влияе от множество поведенчески, генетични и фактори на околната среда. Някои от тях са:

 • Заседнал начин на живот. Когато физическата активност не е достатъчна, енергийният дисбаланс е неизбежен.
 • Нездравословно хранене. Консумирането на твърде много храна или храни с високо съдържание на захар, мазнини и сол води до наднормено тегло.
 • Генетична и фамилна предразположеност. Някои наследствени гени могат да допринесат за повишено усещане за глад, прием на храна и натрупване на мазнини.
 • Възраст. С напредване на възрастта, промени в хормоните, метаболизма и нивата на активност допринасят за по-лесно наддаване на тегло.
 • Стрес. Тревожността често кара хората да ядат повече или да посягат към бързи храни. Освен това, хроничният стрес освобождава хормони на стреса, които карат тялото да задържа допълнително тегло.
 • Някои медицински състояния. Заболявания като синдром на Кушинг, синдром на поликистозни яйчници, хипотиреоидизъм, артрит и др., могат да допринесат за повишаване на теглото чрез забавяне на метаболизма, увеличаване на апетита или ограничаване на подвижността.

Как се измерва затлъстяването?

Индексът на телесна маса (ИТМ) е прост и често използван инструмент за оценка на затлъстяването. Отчита теглото и ръста на пациента. За да изчислите своя ИТМ, можете да разделите теглото си в килограми на височината си в метри, след което отново да разделите резултата на височината си. Полученият резултат се интерпретира, както следва:

Класификация на затлъстяването според Индекса на телесна маса

ИТМ Резултат
ИТМ под 18.5 кг/м² Поднормено тегло
ИТМ между 18.5 – 24.9 кг/м² Нормално тегло
ИТМ между 25 – 29.9 кг/м² Наднормено тегло
ИТМ между 30 – 34.9 кг/м² Затлъстяване I степен
ИТМ между 35 – 39.9 кг/м² Затлъстяване II степен
ИТМ над 40 кг/м² Затлъстяване III степен (Болестно затлъстяване)

Последици от затлъстяването

Наднорменото тегло и затлъстяването могат да доведат до сериозни последствия за здравето. Наред с потенциалните храносмилателни смущения, тези проблеми могат да предизвикат високи нива на холестерол и кръвно налягане, проправяйки пътя към сърдечни заболявания и инсулт. Излишното тегло оказва допълнителен натиск върху ставите, като причинява мускулно-скелетни нарушения, особено остеоартрит. Повишеният ИТМ е рисков фактор за различни незаразни заболявания, като диабет тип 2, сънна апнея и някои видове рак. Освен това се свързва с понижено качество на живот, депресия, тревожност и социална изолация.

Изпратете своето запитване


  Вашите Имена (задъжително)

  Вашият Email (задъжително)

  Относно

  Текст


   


  Телефон за контакт:

  Обадете се сега 24/7
  +90 536 780 1245


  Телефон за контакт

  +359885820022

  Станете представител

  Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

  Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

  Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

  !

  Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

  unimed sertifikat

  Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.