Втамини и минерали за здрави венци и зъби

август 17, 2023 by UniMed0
vitamini-minerali-zdrave-1200x861.jpg
Здравословното хранене, освен за поддържане на добър външен вид, играе и есенциална роля върху човешкото здраве. Избягвайки храни, които съдържат високо количество захар и кофеин, подобряваме по естествен начин състоянието на устната кухина и по този начин можем да се радваме по-дълго на красива и здрава усмивка. Здравословната и разнообразна диета има много ползи като една от тях е подпомагането на тъканите и костите в борбата срещу инфекциите и изчистването на бактериите от организма.
Правилната диета може да ни помогне да сме поздрави и устойчиви срещу вируси, както и да имаме поздрави зъби, кости и коса. Всички тези витамини и минерали могат да бъдат открити в храната.
Ще започнем с един от най- разпостранените минерали в човешкото тяло – Калций. Той е от особено важно значение за растежа и поддържането на силни и здрави зъби, както и за кръвоносните съдове и мускулите.
Дефицитът на калций може да доведе до остеопороза, която засяга не само костите, но и зъбите и пародонта. Калцият може да бъде набавен чрез консумация на чия, бадеми, зеленолистни зеленчуци, броколи, кисело мляко и други млечни продукти. За да може да се усвои напълно, калцият има нужда от друг много важен елемент – Фосфор. Той е необходим за производството на енергия и протеини, както и за правилното поддържане на функцията на клетките и тъканите.
Фосфорът и калцият участват активно в образуването на зъбния емайл. Съдържа се в пшеницата, пълнозърнести и тестени изделия, чедър, царевица, телешко и свинско филе, както и в тофу. Дефицитът на фосфор е по-рядко срещано явление, тъй като той е по-лесно достъпен.
Следващият витамин в списъка е Витамин D. Всички знаем, че най-много витамин D се произвежда от нашето тяло, когато сме изложени на слънчева светлина, но не всички знаят, че ако страдаме от дефицит на витамин D само 10-15% от калция биха се усвоили от изядената от нас храна. Липсата на витамин D може да доведе до кариеси на зъбите, остеопороза, заболяване на венците, парене в устата (което включва горчив, метален вкус и сухота). Витамин D можем да си набавим освен от слънчевите лъчи и от някои по-мазни риби като скумрия, сьомга, риба тон и млечни продукти. А за вегетарианците подходящи ще са гъбите Портобело.
Витамин C е мощен антиоксидант, който играе важна роля в развитието и поддържането на меките тъкани в устата. С негова помощ желязото се усвоява много по-добре от тялото. Липсата му води най-често до кървене на венците. Той може да се намери в много плодове и зеленчуци като киви, цитруси, ягоди и чушки. Витамин А – каротинът в този витамин е отговорен за развитието на здрава костна система и добро състояние на венците. Oсвен това помага за поддържане на здравословен поток на слюнката, който измива бактериите и други вредни вещества от устната кухина. Съдържа се в моркови, грах, домати, за почитетелите на месо в черния пуешки и телешки дроб.
Ако искате да подсилите тъканите след посещение при стоматолог, е добре да си набавите Витамин B12 и Витамин Е. Източници на витамин B12 са макаронени изделия, бадеми, червено месо, яйца, морски дарове, а за витамин Е са тиква, бадеми, слънчогледови семки, лешници и сушени кайсии. Разбира се, има хора, които поради една или друга причина не могат да набавят всички необходими витамини и минерали от дневното си меню.
Затова препоръчваме приемането на различни добавки след консултация с Вашия лекар или стоматолог!
В допълнение към редовния прием на витамини и минерали е поддържането на добра орална хигиена – редовно четкане на зъбите, допълнителните средства за поддържане на хигиената в устата и не на последно място – посещенията при любимия стоматолог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.