shutterstock_288977717-1200x800.jpg
08/авг./2015

Sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Quis nostrud exerci tation ulla. Ut wisi enim ad minim veniam. Eodem modo typi, qui nunc nobis videntur parum clari, fiant sollemnes in futurum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.


balkansummit-2024-unimedturkey.jpg
10/юни/2024

Unimed Turkey в партньорство с United Global Visa Services със специално участие на Балкански бизнес форум в Банско: Успешно регионално икономическо сътрудничество

На 7 и 8 юни град Банско стана домакин на бизнес форумa Balkan Business Summit 2024, чиято основна цел е да засили регионалното икономическо сътрудничество между балканските страни и да създаде успешни бъдещи партньорства. Форумът привлече компании от различни сектори, включително автомобилостроене, строителство, метали, ИТ и туристически услуги. Unimed Turkey в партньорство с United Global Visa Services имаха специално участие и представиха свой щанд на тазгодишното издание на Българско-турски бизнес форум.

Форумът е организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара в сътрудничество с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Българската агенция за инвестиции, Търговската секция към Посолството на Турция в България, Турско-българския бизнес съвет при Съвета за външноикономически връзки на Република Турция (DEİK) и Българо-румънската търговско-промишлена палата.

На 7-ми юни се проведе галавечеря, предшестваща началото на форумa. Специални гости на събитието бяха – Стойчо Баненски – Кмет на община Банско, Радослав Ревански – Кмет на Община Белица, Мехмед Вакльов – Кмет на Община Якоруда, Мехмет Саит Уянък – Посланик на Република Турция в България, Толга Оркун – Генерален консул на Република Турция в Бургас, Зеки Саръбекир – Председател на Турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически връзки (DEİK), Красимир Якимов – Зам.-министър на иновациите и растежа на Република България, Бойко Таков – Изпълнителен директор на ИАНМСП и Мила Ненова – Изпълнителен директор на БАИ.

Благодарим на всички за възможността да обсъдим развитието и потенциала на медицинския туризъм. Успяхме да създадем нови партньорства и да генерираме свежи идеи.

balkansummit-2024-2-unimedturkey
balkanski-biznes-forum-v-bansko-uspeshno-regionalno-ikonomichesko-satrudnichestvo-unimedturkey
bylgaro-biznes-forum-2024-bansko-unimedturkey-3
bylgaro-biznes-forum-2024-bansko-unimedturkey-4
bylgaro-biznes-forum-2024-bansko-unimedturkey-2
bylgaro-biznes-forum-2024-bansko-unimedturkey-1

metaboliten-sindrom-unimed.jpg
09/юни/2024

Кога говорим за метаболитен сндром?

Още през 1940 година за пръв път се предполага, че обменните нарушения са предпоставка за възникване и на сърдечно-съдови заболявания. Тази връзка вече е доказана и е дефинирана като заболяване, наречено метаболитен синдром. Заболяването е известно още като синдром Х или дисметаболитен синдром. Метаболитният синдром е едно от най-често срещаните заболявания на обменните процеси.

Последните проучвания на Световната Здравна Организация (СЗО) са изключително тревожни, тъй като доказват, че всеки четвърти човек, т.е. 25% от населението, страда от тази болест.

С възрастта възможността за развитието на метаболитен синдром у отделния индивид тенденциозно се увеличава. Синдромът представлява съвкупност от обменни нарушения, които при едновременна изява, увеличават многократно (до 30 пъти) риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и онкологични заболявания, които са „бичът” на 21 век.

Метаболитният синдром е свързан със състояние наречено инсулинова резистентност. Обикновено, храносмилателната система разгражда храната, която ядем, до захар (глюкоза). Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага на глюкозата (кръвна захар) да бъде въведена и използвана от клетките като източник на енергия.

При хората с инсулинова резистентност, клетките не реагират нормално на инсулина и глюкозата не може да навлезе в клетките толкова лесно. В резултат на това нивата на глюкоза в кръвта се повишават, въпреки опита на организма да контолира кръвната захар чрез продукция на повече и повече инсулин.
Това може да доведе до диабет.

Метаболитният синдром включва:

 1. наднормена обиколка на талията;
 2. високо кръвно налягане (хипертония);
 3. повишен общ холестерол или нисък HDL (т.н. „добър” холестерол);
 4. повишени триглицериди;
 5. повишена кръвна захар на гладно или инсулинова резистентност.

За поставянето на диагнозата „Метаболитен синдром” е необходимо определянето на: обиколка на талията, индекс на телесно тегло, количество подкожни мазнини, биохимични кръвни показатели. Особено показателна е обиколката на талията. Съгласно критериите на СЗО при наличието на затлъстяване, съпътствано дори от два от останалите показатели (нарушен глюкозен толеранс, нарушена кръвна захар на гладно, инсулинова резистентност, хипертония, високи стойности на холестерол или триглицериди) може да се постави диагнозата „Метаболитен синдром”.

Точният механизъм на развитие на метаболитния синдром не е напълно изяснен, но е доказано, че затлъстяването в горните отдели на тялото и особено в коремната област, предразполага към диабет, атеросклероза, подагра и камъни в бъбреците и жлъчката.

Основните рискови фактори за Метаболитния синдром се отнасят:

 • наднорменото тегло,
 • фамилната обремененост,
 • хормоналните нарушения (напр. синдромът на поликистозните яйчници при жените),
 • липсата на физическа активност,
 • злоупотребата с алкохол,
 • тютюнопушенето,
 • приема на храни, съдържащи голямо количество мазнини и въглехидрати.

С подходяща промени в начина на живот (хранене, физическа активност, редуциране на телесното тегло), разпространението на синдрома може да бъде ограничено.

Усложнения

Наличието на метаболитен синдром, увеличава риска от развитие на следните състояния:

 • Диабет – ако не предприемете промени в начина на живот и не контролирате инсулиновата резистентност, нивата на кръвна захар ще продължават да нарастват. Можете да развиете диабет вследствие на метаболитен синдром.
 • Сърдечно-съдови заболявания – Високият холестерол и високото кръвно налягане, могат да доведат до натрупване на плаки в артериите. Тези плаки могат да причинят стеснение и втвърдяване на артериите, което от своя страна може да доведе до инфаркт или инсулт.

Основните стратегии за предотвратяване на развитието на метаболитния синдром включват:

 • Повишена физическа активност (напр. ходене пеша 30 минути всеки ден) и формиране на навици за упражняване на спорт и физическа активност;
 • Здравословна и нискокалорична диета, изграждане на здравословни хранителни навици при малките деца; контрол от страна на родителите върху хранителния режим на подрастващите;
 • Здравословен начин на живот от най-ранна детска възраст.

 

Ограничавайки риска от метаболитен синдром, ние можем да предпазим себе си и нашите деца от множество заболявания, застрашаващи живота и здравето ни!


uspeshna-rinoplastika-unimedturkey-7.jpg
01/юни/2024

Отзив на доволен пациент след успешна ревизионна ринопластика в Турция

Атанас е претърпял две неуспешни операции на носа в България, за да достигне до щастлива развръзка с трета операция при д-р Бирсен, която успява да реши неговия сложен случай и да възстанови дишането му през носа след цели 20 години, в които той не е можел да диша по този начин.
➡ Вижте цялата му история, разказана от него с вълнение за всичко през, което е преминал и за благодарността му към д-р Бирсен, която той препоръчва на всеки, който има функционални и естетични проблеми с носа си.
Ако и вие търсите специалист УНГ и ринопластика, свържете се с нас на 📞0885 82 00 22, за да ви запишем за следващите дати за безплатна консултация с д-р Бирсен Ерзинджан.
📋Вашието лечение ще се проведет в лечебни заведения в Турция с издаден сертификат за разрешение за здравен туризъм.
uspeshna-rinoplastika-unimedturkey-1
uspeshna-rinoplastika-unimedturkey-2
uspeshna-rinoplastika-unimedturkey-3
uspeshna-rinoplastika-unimedturkey-4
uspeshna-rinoplastika-unimedturkey-5
uspeshna-rinoplastika-unimedturkey-6
uspeshna-rinoplastika-unimedturkey-8

lechenie-anorektalni-zabolyavaniya-unimedturkey.jpg
28/май/2024

Проктология – лечение на аноректалните заболявания в Турция

Думата проктология е образувана от гръцките думи πρωκτός (proktos), означаваща “право черво” и окончанието -λογία (-logia), означаващо “наука”. Още Хипократ е отделил голямо внимание на лечението на хемороидите и на други болести на правото черво, което говори за разпространението им дори и в древността. Днес, предвид начина на живот на съвременния човек, тези заболявания са често срещани, но много от тях могат да бъдат напълно излекувани или комфортът на пациента да бъде значително подобрен (в по-напреднал стадий на някои от заболяванията) след подходяща намеса на специалист. С развитието на медицината, все по-нови методики и медикаменти влияят положително при лечението им и шансът за лесно и пълно излекуване е увеличен значително.

Заболяванията на аналното и перианалното пространство често се проявяват чрез болка, кървене, сърбеж и други неприятни симптоми.

 • хемороиди
 • фисури
 • фистули
 • кондиломи
 • кисти в опашната област и др.

Препоръчително е да посетите лекар, ако имате:

 • дискомфорт или болка по време на движение на червата;
 • проблеми с движението на червата;
 • отделяне на слуз при изхождане и други;
 • кърваво изпускане от ануса;
 • сърбеж на ануса;


Заболявания:

 • хемороиди;
 • анални полипи
 • генитални брадавици на ануса
 • чужди тела;
 • тумори;
 • анални фисури;
 • пролапс на червата;
 • анален сърбеж;
 • колит

invitro-bezplatna-konsultaciya-unimedturkey-2.jpg
21/май/2024

Изключителният д-р Мелих Айгюн беше в София днес, за да проведе безплатните инвитро консултации с всички записани български пациенти, които се интересуват от лечение на безплодие.
Съвсем скоро той ще бъде отново в София, затова ако не сте успели да се срещнете с него днес, ни потърсете на 📞 0885 820 022, за да ви съобщим кога ще бъдат новите дати за безплатна консултация инвитро.
До нови срещи!
👉UniMed ви свързва с най-добрите специалисти и клиники в Турция, затова не се колебайте да ни потърсите за съдействие.
invitro bezplatna konsultaciya unimedturkey

17-mai-svetoven-den-hyprtonia-unimedturkey.jpg
16/май/2024

На 17 май ежегодно се отбелязва Световният ден за борба с хипертонията, който има за цел да повиши осведомеността за заболяването и да насърчи превенцията, откриването и контрола на високото кръвно налягане, основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и преждевременната смърт в световен мащаб. Стресът, нездравословното хранене и липсата на физическа активност, са сред основните причини за хипертония. Това често срещано състояние, в повечето случаи, започващо без явна симптоматика, засяга милиони хора по целия свят. Ако не се обърне внимание навреме, хипертонията може значително да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Световният ден за борба с хипертонията се организира от Световната лига по хипертония (WHL), в която вземат участие специалисти от Международната асоциация по хипертония (ISH), както и 85 дружества за хипертония и лиги от цял свят.

През 2024 г. Световният ден за борба с хипертонията е под надслов „Измерете кръвното си налягане точно, контролирайте го и живейте по-дълго“, с акцент върху:

 • Повишаване нивото на информираност за хипертонията в световен мащаб, особено в районите с по-ниски до средни доходи;
 • Популяризиране на точни методи за измерване на кръвното налягане;
 • Наблягане на сериозните медицински усложнения, предизвикани от хипертонията;
 • Предоставяне на информация за превенцията, симптомите, откриването и управлението на заболяването.

Какво е хипертония, какви са симптомите и кои са рисковите фактори за появата ѝ?

Кръвното налягане е силата, която кръвта упражнява върху стените на артериите, при циркулацията ѝ. Хипертонията, наричана още високо кръвно налягане или артериална хипертония, е състояние, при което налягането в кръвоносните съдове, е с по-високи нива от нормалните (140/90 mmHg или по-високо). Високото кръвно не бива да се подценява, тъй като повишава риска от сърдечни, мозъчни, бъбречни и други заболявания.

Хипертонията засяга над един милиард души по света и е водеща причина за смъртност, отговорна за около 7,5 милиона смъртни случая всяка година. Според статистиката на СЗО (Световната здравна организация), около 46% от възрастните с хипертония нямат представа, че имат това състояние. Именно затова ранната диагностика е изключително важна.

hipertoniia kryvno naliagane

Част от факторите, влияещи се от начина на живот са:

 • Заседнал начин на живот, слаба физическа активност;
 • Затлъстяване;
 • Нездравословен хранителен режим;
 • Прекомерна консумация на сол;
 • Прием на храни с високо съдържание на наситени и трансмазнини;
 • Липса на свежи плодове и зеленчуци в диетата;
 • Тютюнопушене;
 • Злоупотреба с алкохол.

Непроменливите фактори са:

 • Фамилна анамнеза;
 • Възрастови промени – по-често се среща в по-напреднала възраст – над 65 г.;
 • Придружаващи заболявания – бъбречни заболявания, диабет и други.

polipi-debelo-chervo-unimedturkey.jpg
16/май/2024

Полипи в дебелото черво

Полипите представляват доброкачествени новообразувания, произхождащи от лигавицата на дебелото черво, свръхразрастване на видоизменени  клетки от лигавицата на дебелото черво/колон/ , които се намират в чревният канал. Обикновено полипите са безсимптомни, но могат да причиняват и оплаквания като кървене при дефекация. Въпреки, че са доброкачествени тумори, с времето полипите могат да се развият в злокачествени тумори на дебелото черво. Поради тази причина вече диагностицираните полипи подлежат на отстраняване.

Единственият начин да бъдат диагностицирани полипите е чрез колоноскопия. Най-честият начин за премахване на полипи на дебелото черво е чрез ендоскопия или т.нар. колоноскопия. В някои редки ситуации обаче, като например множество полипи или невъзможност да се премахнат ендоскопски , се налага хирургично отстраняване на засегнатия сегмент от дебелото черво. В такива ситуации се прилага минимално инвазивна хирургия.

Полипите са едни от най- честите новообразувания на червата и се срещат при 15-20% сред възрастното население. Връзката на полипите с рака на дебелото черво е ясно доказана.

Какви са симптомите от полип на дебелото черво?

Много полипи не дават симптоми и се откриват при профилактичен преглед. Някои полипи се проявяват с кървене, наличие на слуз във фекалиите и рядко с болка.

Как се поставя диагнозата?

Полипите на дебелото черво се откриват чрез директен оглед на колона/колоноскопия/, или чрез рентгеново изледване/иригография/.

Има три типа колоректална ендоскопия: (1) ригидна ректоскопия, (2) флексибилна сигмоидоскопия, (3) флексибилна колоноскопия. При ректоскопията се оглеждат 20-25 см навътре в червото. При флексибилната сигмоидоскопия се оглежда последната трета от колона, където се срещат две трети от заболяванията на дебелото черво. И двете изследвания се извършват амбулаторно след подготовка за изпразване на червото.

При колоноскопията се използва по-дълъг гъвкав инструмент, който често позволява оглед на целият колон. Често се използват медикаменти след подготовка на червото.

Тестовете за проверка за кръв във фекалиите (хемокулт тест), са важен тест за болестите на дебелото черво, но отрицателен резултат не означава липса на полипи. Препоръчват се тестове на имунологичен принцип без спазване на “бяла” диета.

kolonoskopiya turciya

Необходимо ли е лечение за премахване на полипи в дебелото черво?

Да! Липсват сигурни критерии дали един полип е злокачествен или не поради което се   препоръчва премахване на всички установени полипи. Повечето полипи могат да бъдат отстранени чрез бримка прекарана през гъвкавите апарати. Процедурата е амбулаторна и неболезнена. Премахнатият полип се изважда и изследва под микроскоп.

При големите полипи може да се наложи повече от една процедура за пълно премахване. Има полипи които поради размер, местопожение и др. налагат оперативно хирургично премахване.

Могат ли полипите да рецидивират?

При напълно отстранен полип рецидив е малко вероятен. Факторите довели до появата на полипи продължават да действат и нови полипи могат да се развият в до 30 % от хората, които преди това са имали полип. Необходими са редовни прегледи при специалист проктолог с опит в лечението на болестите на ректума и колона.

В


kakvo-tryabva-da-znaem-za-invitro-procedurite-unimedturkey.jpg
15/май/2024

🇹🇷 Какво трябва да знаем за инвитро процедурите в Турция?


За турските граждани или всички чужденци, които искат да направят инвитро процедури в Турция по закон – трябва да имат сключен ✅ граждански брак.

🔰Важни са също следните фактори:

👶Имате ли деца и предишни опити за деца
❓Колко неуспешни опити инвитро има от страна и на двамата партньори
❓Каква е възрастта ви
🧪В Турция не се използва донорство
💊Всички преминати лечения, настоящи диагнози, лекарства и резултати от изследвания и тестове.

👉 Всички двойки, които търсят решение на репродуктивните си проблеми, могат да се възползват от гостуването на д-р Мелих Айгюн в гр. София на 17.05.2024 г./петък/ и да проведат ✅ безплатна консултация с инвитро специалиста, относно своя проблем и възможностите за провеждане на лечение.

📞Свържете се с нас на 0885 820 022 и запазете своя час за безплатна инвитро консултация в София


bezplatni-konsultacii-invitro-sofia-unimedturkey.jpg
15/май/2024

🔰Не пропускайте своя уникален шанс и запазете своя час за безплатна инвитро консултация с изключителния специалист в репродуктивната медицина с над 25 години опит и човешко отношение – д-р Мелих Айгюн.

Той ще бъде в София на 📍17 май по покана на UniMed и ще отговори на всички ваши въпроси свързани с инвитро процедурите в Истанбул.

📞Свържете се с нас на 0885 820 022, за да гарантирате своя час за консултация с него.

📋Вашите лечения ще се провеждат в лечебни заведения в Турция с издаден сертификат за разрешение за здравен туризъм.


diabetna-hirurgiya-unimedturkey.jpg
14/май/2024

Диабетна хирургия тип 2 в Турция

Захарният диабет тип 2 е метаболитно заболяване и се характеризира с хронична хипергликемия (висока кръвна захар), която възниква на фона на резистентност на тъканите към хормона инсулин.

Основните причини за диабет тип 2 включват прекомерно хранене, недостатъчно движение, затлъстяване, възпаление и стрес. В Европа повече от половината от населението е с наднормено тегло и повече от 70% развиват захарен диабет тип 2 поради затлъстяване. Поради макро и микроваскуларни промени, причинени от високите нива на кръвната захар, заболяването непрекъснато прогресира и може да доведе до инвалидност.

Медикаментозното лечение на захарния диабет позволява на повечето пациенти да контролират нивата на кръвната захар и пациентите могат да водят нормален живот. Но приемането на лекарства не винаги позволява да се постигне стабилна ремисия и да се държи болестта под контрол. Освен това някои пациенти не могат да стабилизират нивата на захарта и да ги доведат до нормални нива.

Метаболитната хирургия е ефективен начин да се отървете от диабета

Хирургичното лечение на захарен диабет тип 2 се използва, когато консервативната терапия е неефективна, когато стандартните методи (диета и лекарства) не дават желания ефект, нивата на кръвната захар остават по-високи от допустимите и се развиват усложнения на фона на заболяването. Според статистиката всеки четвърти пациент, който търси хирургично лечение на затлъстяването, има диабет тип 2.

Основната цел на операцията е нормализиране на метаболитните процеси. Стомашно-чревният тракт играе ключова роля в метаболитните процеси. Когато се промени хранителният път, процесите на производство и усвояване на инсулин от тъканите се променят.

След операция 78 до 86% от пациентите са напълно излекувани от заболяването. Първоначално метаболитните операции се извършват при пациенти с тежки форми на затлъстяване с индекс на телесна маса над 35-40. Отличният терапевтичен ефект върху захарния диабет, наблюдаван при пациенти, позволява на лекарите да препоръчат операция за лечение на пациенти с наднормено тегло с ИТМ под 30.

Видове хирургия за лечение на захарен диабет тип 2

Метаболитните операции са насочени към промяна на процесите на усвояване на хранителни вещества чрез промяна на анатомията на стомашно-чревния тракт. Най-често срещаните видове интервенции:

 • Стомашен байпас. – горната част на стомаха се отделя, като се създава малка торбичка, която се свързва със средната част на тънките черва, заобикаляйки дванадесетопръстника. Предимствата са, че води до значима загуба на тегло, но е труднообратима, крие по-голям риск от хирургични усложнения и има по-голяма вероятност за дефицит на витамини и микроелементи.
 • Билиопанкреатичен байпас. Операцията се извършва на два етапа. Първият включва отстраняване на по-голямата част от стомаха, оставяйки малка част от органа с обем до 120 ml. Второто е да се реконструира тънкото черво, за да се намали абсорбцията на хранителни вещества.
 • Дуоденоилен шунт. По време на операцията началото на тънкото черво се свързва с края му с помощта на шунт, което води до изключване на по-голямата част от тънките черва от храносмилателната система.
 • Интерпозиция на илеума. По време на операцията първата част (дванадесетопръстника) и последната част (илеума) на тънките черва сменят местата си. Това е сложна операция, но води до значителна промяна в хранителния тракт, което води до пълно излекуване на пациенти с диабет тип 2.

Основните последици от хирургичните интервенции са намаляване на нивата на кръвната захар чрез намаляване на абсорбцията на въглехидрати и стимулиране на производството на инкретини – хормони, които повишават секрецията на инсулин и инхибират производството на глюкагон.

Показания за операция при диабет

Метаболитната хирургия може да бъде ефективно лечение на диабет, но не е подходяща за всички пациенти. Оптималната възраст за операция е 30-65 години. За извършване на метаболитни операции трябва да бъдат изпълнени следните условия:

 • Индексът на телесна маса (ИТМ) е по-голям от 30.
 • Липса на ефект от консервативното лечение на захарен диабет тип 2 при спазване на диета и прием на лекарства.
 • Достатъчен панкреатичен резерв според данните от изследванията.
 • Отрицателни резултати от теста за панкреатични β-клетъчни антитела (ICA, IA-2, GAD 65 K).

Пациентите също не трябва да имат общи противопоказания за хирургично лечение:

 • остри възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • злокачествени тумори;
 • тежки психични заболявания;
 • дисфункция на черния дроб, сърцето или белите дробове;
 • наркомания или алкохолизъм;
 • бременност или планиране на бременност през следващите 18 месеца и др.

След операцията пациентите са под постоянно медицинско наблюдение и трябва да спазват правилата за хранене и начин на живот. Решението за извършване на операция се взема въз основа на цялостен преглед на пациента, като се вземат предвид възможните рискове и очаквания ефект.

Доверете се


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.