Естрогенът и прогестеронът

август 20, 2023 by UniMed0
progoesteron-estrogen-unimed.jpg

Какво са естрогенът и прогестеронът?

Чувствате се сякаш целият свят ви е крив или искате да изядете всичко, което ви се мерне? Виновни са скоковете и спадовете на хормоните ви – химически “агенти”, които дават команди на клетките и органите как да работят. Хормоните имат своите спецификиприжените.Нормално е нивата им да се променят в различни периоди от живота и да се намесват в здравето и самочувствието ви.

Нередовни менструации

При повечето жени менструацията идва на всеки 21 – 35 дни. Ако Вашият цикъл не е в ритъм, това може да означава, че определени хормони (естроген и прогестерон) са твърде високи или твърде ниски. Ако сте на 40 или в началото на 50-те, причината може да бъде перименопауза – времето преди спирането на яйчниковата функция. Но отклоненията могат да бъдат и симптом на здравословни проблеми като синдрома на поликистозните яйчници.

Безсъние

Обикновено са замесени хормоните. Прогестеронът – хормон, изработен от яйчниците, помага за добрия сън. Когато нивата паднат по време на менструалния цикъл например, заспиването може да е трудно. Ниските нива на естроген пък могат да предизвикат горещи вълни и нощно изпотяване и да ви лишат от необходимата пълноценна почивка.

Хронично акне

Пъпките преди или по време на менструация са си класика. Но акнето, което не се изчиства в промеждутъците, може да е симптом на хормонални проблеми. Излишъкът от андрогени (“мъжки” хормони, които се синтезират и в женския организъм) може да доведе до форсиране на мастните жлези. Андрогените също така влияят на клетките във и около космените фоликули. И двата ефекта улесняват запушването на порите ви и хронифицирането на акнето.

Разсеяност

Експертите не са сигурни как точно женските хормони влияят на мозъка. Това, което те знаят, е, че промените в естрогена и прогестерона могат да затруднят концентрацията. Някои експерти смятат, че естрогенът може да повлияе на мозъчните химикали, наречени невротрансмитери. Проблемите с вниманието и паметта са особено чести по време на перименопаузата и менопаузата. Но те могат да бъдат и симптом на други заболявания, свързани с хормоните, като заболяване на щитовидната жлеза.

Проблеми с червата

Червата са облицовани с малки клетки, наречени рецептори, които реагират на естроген и прогестерон. Когато тези хормони са по-високи или по-ниски от обикновено, може да забележите промени в начина, по който усвоявате храната. Диарията, коликите, подуването на корема могат да се появят или да се влошат преди и по време на менструация. Ако имате храносмилателни проблеми, както и проблеми като акне и умора, нивата на хормоните ви може да са намалени.

Постоянна умора

Излишъкът на прогестерон може да ви направи сънливи. И ако вашата щитовидна жлеза произвежда твърде малко от специфичните за нея хормони, това може да блокира енергията ви. Целеви кръвен тест може да покаже какви са стойностите. Ако са ниски, може да се наложи терапия. Нощни изпотявания Ако се събудите мокри от глава до пети, причината може да е ниският естроген. Много жени имат нощно изпотяване около началото на менопаузата. Но и други хормонални проблеми също могат да причинят изпотяване. Промени в настроението и депресия Изследователите смятат, че спадането на хормоните или бързите промени в нивата им могат да причинят чувствителност и тъга.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.