Затлъстяване и здравословно телесно тегло

септември 8, 2023 by UniMed0
zatlystyavane-unimed.jpg

Кога говорим за затлъстяване и здравословно телесно тегло

Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.

Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – сътношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека – т. е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини.

Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни.

Затлъстяването е не само естетичен, но и здравословен проблем!

То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни заболявания, и други. В резултат на всичко това затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт.

Как можем да избегнем затлъсяването?

Таблица за индекс на телесна маса

Класификация ИТМ (кг/м2)Здравен риск
нормално тегло18.5 - 24.9нисък
наднормено тегло25 - 29.9леко повишен
затлъстяване>=30
- първа степен30.0 - 34.9умерено висок
- втора степен35.0 - 39.9висок
- трета степен> 40много висок

Като промените хранителните и двигателните си навици, макар това да не е никак лесно. Важното е, че е възможно! За да поддържате здравословно телесно тегло, спазвайте следните правила:

  • Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на Вашия енергоразход. Съвременният човек в активна трудова възраст (30 – 60 години) упражнява ниска или умерена физическа активност, поради което средната енергийна потребност за мъжете е съответно 2583 ккал/ден и 2927 ккал/ден, а за жените – съответно 1988 ккал/ден и 2252 ккал/ден.
  • Хранете се често и умерено (разпределете храната в 3 основни приема с 2-3 междинни закуски и намалете обема на порциите); • Спазвайте определени часове на хранене; вечеряйте не по-късно от 2-3 часа преди лягане;
  • Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци; редовно консумирайте варива и зърнени храни. Тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост;
  • Избягвайте пикантните подправки и солта;
  • Пийте най-малко 1,5 л вода и течности дневно;
  • Намалете консумацията на мазнини и алкохол, тъй като те са висококалорични; • Ограничете консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и други), тъй като освен въглехидрати те съдържат и голямо количество мазнини;
  • Движете се ежедневно, като ходите пеша или упражнявате леки физически упражнения. Класификация на наднорменото тегло в зависимост от ИТМ
  • Чрез измерване на обиколката на талията, която нормално не трябва да надхвърля 94 см при мъжете и 80 см при жените. Обиколка на талията при мъжете над 102 см и над 92 см при жените говори за значително повишен здравен риск от заболявания на сърдечно-съдовата система (инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт). Установено е, че с нарастването на обиколката на талията се увеличава и кръвното налягане.
  • Чрез измерване на съотношението талия/ханш, което дава представа за разпределението на телесните мазнини. Нормално съотношението талия/ханш трябва да е по-малко от 1,0 за мъжете и от 0,85 за жените.

Доказано е, че честотата на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите инциденти расте с повишаване на съотношението талия/ханш и при двата пола. За определяне на теглото и телесния състав в съвременната медицина се използват и професионални анализатори, които дават информация за индекс на телесна маса, процентното съдържание на мазнините в организма, мускулната маса, общото количество вода и други.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.