Изчерпан яйчников резерв

октомври 11, 2023 by UniMed0
izcherpan-yaichnikov-rezerv-unimed.jpg

Какво представлява изчерпания яйчников резерв?

Яйчниците са част от женската полова система и имат две основни функции: синтез на хормони и отделяне на яйцеклетки, които се формират в растящите фоликули. Тези два процеса са взаимно свързани и зависими от множество други структури и органи, осигуряващи фината регулация на репродукцията.

Менопаузата е състояние, при което е нарушена функцията на яйчниците да отделят хормони. Женските полови хормони, най-вече естрогенът, има основно значение за доброто общо състояние на жените, терморегулацията и натрупването на костна плътност и съответно в периода на менопауза се наблюдават характерните топли вълни, раздразнимост и остеопороза. Когато се говори за яйчников резерв обикновено се има в предвид капацитета на яйчниците и способността им да произвеждат фоликули и здрави и качествени яйцеклетки.

Затова и често при жени с диагноза намален или изчерпан яйчников резерв няма хормонални симптоми на менопауза. Намаленият яйчников резерв представлява намален капацитет на яйчниците в способността им да произвеждат качествени яйцеклетки. С напредване на възрастта яйчниковият капацитет прогресивно намалява, като след 35 годишна възраст процесът се ускорява.

Намаляването на яйчниковия резерв постепенно води до пълното изчерпване на яйчниковата функция, поредица ановулаторни цикли и накрая завършват с менопауза, когато и хормоналната функция на яйчниците се преустановява. Когато пълното изчерпване на яйчниковия резерв стане преди 40 годишна възраст става въпрос за т.нар. преждевременна яйчникова недостатъчност.

Какви са симптомите при изчерпан яйчников резерв?

Когато яйчниковият капацитет е напълно изчерпан обикновено се наблюдават и симптоми на менопауза – месечният цикъл закъснява с повече от 30 дни, от време на време има усещане за топли вълни, влагалището намалява влажността си, либидото намалява. При тези пациентки стойностите на фоликулостимулиращият хормон FSH обикновено са над 12 IU/l. За нещастие при тези пациенти единственото реално решение е включването в донорска програма, при която друга жена дарява яйцеклетки, те се оплождат със сперматозоидите на партньора и се вече получените ембриони се трансферират в матката на жената с изчерпан резерв.

Как се поставя диагнозата „изчерпан яйчников резерв“?

Диагнозата се поставя или с ехографски преглед, при които се изброяват т.нар. антрални фоликули в яйчниците, или чрез измерване на Антимюлеровия хормон (АМХ), който отразява наличието на тези фоликули.

На този етап и двата метода се смятат за достатъчно достоверни и взаимно заменяеми при първичния преглед и определянето на капацитета на яйчниците. Нормално броят на антралните фоликули е между 3 и 8 във всеки яйчник, а за нормална се приема стойността на АМХ над 1 ng/ml. Наличие на под 3 антрални фоликула в яйчник или стойност на АМХ между 0,5 и 1 ng/ml представлява намален яйчников резерв и при стимулация с хормони с цел ин витро се очаква намален брой получени яйцеклетки (напр. за нормално се приема получаване на 10-12 яйцеклетки след стимулация, а при тези жени броят на яйцеклетките е под 4).

Това обаче не изключва възможността жената да забременее спонтанно, ако получава редовна овулация. За жалост малкият брой обикновено отразява и лошо качество на самите яйцеклетки и дори да се оплодят правилно, често ембрионите спират развитието си или след трансфер не се реализира бременност. Прогнозата за е лоша и шансовете са ниски. При тези пациенти, често се налагат няколко опита инвитро и не са редки случаите, в които се стига и до използването на донорска яйцеклетка.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.