Метаболитен синдром

юни 9, 2024 by UniMed0
metaboliten-sindrom-unimed.jpg

Кога говорим за метаболитен сндром?

Още през 1940 година за пръв път се предполага, че обменните нарушения са предпоставка за възникване и на сърдечно-съдови заболявания. Тази връзка вече е доказана и е дефинирана като заболяване, наречено метаболитен синдром. Заболяването е известно още като синдром Х или дисметаболитен синдром. Метаболитният синдром е едно от най-често срещаните заболявания на обменните процеси.

Последните проучвания на Световната Здравна Организация (СЗО) са изключително тревожни, тъй като доказват, че всеки четвърти човек, т.е. 25% от населението, страда от тази болест.

С възрастта възможността за развитието на метаболитен синдром у отделния индивид тенденциозно се увеличава. Синдромът представлява съвкупност от обменни нарушения, които при едновременна изява, увеличават многократно (до 30 пъти) риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет и онкологични заболявания, които са „бичът” на 21 век.

Метаболитният синдром е свързан със състояние наречено инсулинова резистентност. Обикновено, храносмилателната система разгражда храната, която ядем, до захар (глюкоза). Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага на глюкозата (кръвна захар) да бъде въведена и използвана от клетките като източник на енергия.

При хората с инсулинова резистентност, клетките не реагират нормално на инсулина и глюкозата не може да навлезе в клетките толкова лесно. В резултат на това нивата на глюкоза в кръвта се повишават, въпреки опита на организма да контолира кръвната захар чрез продукция на повече и повече инсулин.
Това може да доведе до диабет.

Метаболитният синдром включва:

 1. наднормена обиколка на талията;
 2. високо кръвно налягане (хипертония);
 3. повишен общ холестерол или нисък HDL (т.н. „добър” холестерол);
 4. повишени триглицериди;
 5. повишена кръвна захар на гладно или инсулинова резистентност.

За поставянето на диагнозата „Метаболитен синдром” е необходимо определянето на: обиколка на талията, индекс на телесно тегло, количество подкожни мазнини, биохимични кръвни показатели. Особено показателна е обиколката на талията. Съгласно критериите на СЗО при наличието на затлъстяване, съпътствано дори от два от останалите показатели (нарушен глюкозен толеранс, нарушена кръвна захар на гладно, инсулинова резистентност, хипертония, високи стойности на холестерол или триглицериди) може да се постави диагнозата „Метаболитен синдром”.

Точният механизъм на развитие на метаболитния синдром не е напълно изяснен, но е доказано, че затлъстяването в горните отдели на тялото и особено в коремната област, предразполага към диабет, атеросклероза, подагра и камъни в бъбреците и жлъчката.

Основните рискови фактори за Метаболитния синдром се отнасят:

 • наднорменото тегло,
 • фамилната обремененост,
 • хормоналните нарушения (напр. синдромът на поликистозните яйчници при жените),
 • липсата на физическа активност,
 • злоупотребата с алкохол,
 • тютюнопушенето,
 • приема на храни, съдържащи голямо количество мазнини и въглехидрати.

С подходяща промени в начина на живот (хранене, физическа активност, редуциране на телесното тегло), разпространението на синдрома може да бъде ограничено.

Усложнения

Наличието на метаболитен синдром, увеличава риска от развитие на следните състояния:

 • Диабет – ако не предприемете промени в начина на живот и не контролирате инсулиновата резистентност, нивата на кръвна захар ще продължават да нарастват. Можете да развиете диабет вследствие на метаболитен синдром.
 • Сърдечно-съдови заболявания – Високият холестерол и високото кръвно налягане, могат да доведат до натрупване на плаки в артериите. Тези плаки могат да причинят стеснение и втвърдяване на артериите, което от своя страна може да доведе до инфаркт или инсулт.

Основните стратегии за предотвратяване на развитието на метаболитния синдром включват:

 • Повишена физическа активност (напр. ходене пеша 30 минути всеки ден) и формиране на навици за упражняване на спорт и физическа активност;
 • Здравословна и нискокалорична диета, изграждане на здравословни хранителни навици при малките деца; контрол от страна на родителите върху хранителния режим на подрастващите;
 • Здравословен начин на живот от най-ранна детска възраст.

 

Ограничавайки риска от метаболитен синдром, ние можем да предпазим себе си и нашите деца от множество заболявания, застрашаващи живота и здравето ни!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.