Лечение с КиберНож (CyberKnife) в Турция

Кибернож (CyberKnife) е усъвършенствана технология за неинвазивна, безболезнена радиохирургия, с възможност за свръх прецизно лечение на тумори по цялото тяло.

За повече информация се обадете на тел:

+90 536 780 12 45
Лечение с КиберНож (CyberKnife) в Турция

Лечение с КиберНож (CyberKnife) в Турция

Кибернож (CyberKnife) е усъвършенствана технология за неинвазивна, безболезнена радиохирургия, с възможност за свръх прецизно лечение на тумори по цялото тяло.

Какво е Кибернож?

Кибернож е усъвършенстван линеен ускорител, предназначен за лечение на рак. Може да се използва за лечение на ракови и неракови тумори, и някои други състояния, за които е подходящо лечение с радиотерапия. Киберножът се състои от линеен ускорител с тегло 140 кг, произвеждащ 6 MV рентгенови лъчи, поставен върху 6-степенно роботизирано рамо, и автоматизирано легло за пациента, което може да се движи в 6 посоки. Устройството се върти около пациента, като използва роботизирана технология, контролирана от компютър, за да достави облъчване от стотици различни ъгли. Роботът работи с прецизност до 0,2 мм. С помощта на тази система, засегнатите от рак участъци от мозъка и по цялото тяло могат да бъдат лекувани с високи дози радиация. Здравите тъкани се предпазват в максимална степен от въздействието на радиацията.

Как работи Киберножът?

Лечението с кибернож започва след поставяне на пластмасова маска или имобилайзер на пациента, без да се налага хирургична операция. По време на самото лечение пациентът лежи върху маса, управлявана от роботизирана система, която може да се движи в шест посоки. Система за образно насочване определя местоположението на тумора и следи движенията на пациента, за да промени позицията при необходимост. Това помага за безопасното лечение на тумори на белия дроб или на черния дроб, които се изместват при дишане. По време на лечението не се налага пациентът да задържа дишането си или да диша равномерно. Системата сравнява изображенията, получени от компютърната томография и магнитния резонанс преди процедурата, с изображения заснети в реално време при лечението. Получените координати на тумора се оценяват с помощта на компютър в реално време и така се определя радиационната доза. По този начин, лечението не се влияе от леки движения на пациента. Доставената радиационна доза се фокусира върху тумора и увреждането на здрави тъкани се свежда до минимум. Резултатите от процедурата се проявяват постепенно с времето и туморът се свива.

Стереотактична аблативна лъчетерапия

Киберножът може да извършва стереотактична радиохирургия (SRS) и стереотактична аблативна лъчетерапия (SABR). Радиохирургията е алтернатива на хирургичната операция, която не изисква разрези. Вместо това се използват фокусирани радиационни лъчи за лечение на ракови тъкани с хирургическа прецизност. Целта е унищожаване на тумора в една единствена сесия чрез високи дози облъчване. Когато лечението се извършва в повече от една сесия (обикновено 3-5 сесии), то се нарича стереотактична лъчетерапия. За разлика от устройството Гама нож (Gamma Knife), което е предназначено за извършване на радиохирургия главно на мозъчни лезии, Киберножът може да осъществява лечение навсякъде по тялото. Това обикновено се нарича стереотактична лъчетерапия на тялото (SBRT) или стереотактична аблативна лъчетерапия (SABR). SABR прилага високи дози върху целевите зони с изключителна точност, като в същото време увреждането на околните здрави тъкани е минимално.

Предимства на Кибернож

 • Прецизност до части от милиметъра. Системата извършва лечението с милиметрична точност, като осигурява минимално увреждане на здрава тъкан.
 • Обхват на цяло тяло. Киберножът позволява лечение на тумори и лезии по цялото тяло.
 • Алтернатива на хирургията. Киберножът е особено полезен при множество тумори, които изискват сложна операция, или за лечение на образувания, които не могат да бъдат отстранени хирургично.
 • Синхронизира се с движенията. Киберножът проследява дишането на пациента и движението на тумора, като прави своевременни корекции, за да приложи лъчелечението  в съответствие с промените.
 • Кратък цикъл на лечение. Обичайно радиационното лечение се прилага в 1 до 5 сесии.
 • Лечение без болка. Лъчелечението с радиохирургичната система Кибернож не причинява болка и не изисква анестезия.
 • Извънболнично лечение. Лечението с Кибернож значително ограничава рисковете от усложнения и продължително време за възстановяване, характерни за традиционната хирургия. След процедурата повечето пациенти могат да се приберат у дома и да се върнат към обичайните си дейности.

Лечение на рак с Кибернож

Киберножът може да се използва за лечение на рак навсякъде по тялото, където се налага лъчетерапия. Апаратът е предпочитан за лечение на доброкачествени и злокачествени тумори, метастази, артериовенозни малформации и някои функционални нарушения. Все пак, пациентите трябва да се консултират със своя лекар дали този вид лечение е подходящ за тях.

Кибернож може да се използва за лечение на тези и други състояния:

 • Първични и метастатични мозъчни тумори
 • Рак в областта на главата и шията
 • Гръбначни тумори
 • Тумори в меките тъкани (рак на белия дроб, рак на бъбрека, рак на черния дроб, рак на панкреаса)
 • Акустични невроми
 • Менингиоми и тумори в основата на черепа
 • Тумори на хипофизата
 • Очни тумори
 • Рецидиви и остатъчни тумори
 • Артериовенозни малформации
 • Функционални нарушения, като тригеминална невралгия
 • Рак на простатата

Този метод може да се прилага безопасно при пациенти, които вече са преминали лъчетерапия преди, но заболяването е рецидивирало в същата област.

Кибернож при рак на простатата

Кибернож може да се използва като първа линия лечение за рак на простатата в ранен стадий, с нисък и среден риск. При пациенти в напреднал стадий този метод може да помогне за забавяне прогресията на болестта.  Хирургията и лъчетерапията са често прилагани възможности за лечение при рак на простатата. Киберножът е също толкова ефективен, колкото и хирургията, и по-прецизен в сравнение с традиционната лъчетерапия. Според клиничните данни, лечението на простатата със SBRT осигурява отлични нива на преживяемост без заболяване пет години след лечението. Освен това, този метод е неинвазивен, безболезнен и удобен за пациентите. Лечението с Кибернож при рак на простатата обикновено изисква 4-5 сесии в рамките на 1-2 седмици, докато традиционната лъчетерапия отнема 8-10 седмици.

Странични ефекти от Кибернож

Поради своите специфични особености, Кибернож обикновено причинява по-малко и по-леки странични ефекти в сравнение със стандартната лъчетерапия. При повечето пациенти се наблюдават малко или никакви странични ефекти. Въпреки това, както всяко радиационно лечение, Кибернож носи някои потенциални рискове. Те варират при различните пациенти, в зависимост от вида на тумора, местоположението, лечебната доза и общото здравословно състояние. В някои случаи временно се наблюдават умора, кожно раздразнение, гадене и повръщане. При някои пациенти могат да възникнат и специфични проблеми в зависимост от третираната област. Желателно е да обсъдите подробно преди процедурата с Вашия лекар възможните странични ефекти и как те могат да бъдат овладени. Нашите лекари обсъждат в детайли с пациентите потенциалните странични ефекти и справянето с тях преди да пристъпят към процедура.

Изпратете своето запитване


  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message


   


  Телефон за контакт:

  Обадете се сега 24/7
  +90 536 780 1245


  Телефон за контакт

  +359 877 200 212

  Станете представител

  Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

  Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

  Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

  !

  Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

  unimed sertifikat

  Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.