Болки в крака

август 25, 2023 by UniMed0
bolki-krak-unimed.jpg

Болки в крака – симптоми

Често, когато изпитваме болки в крака се питаме на какво могат да се дължат. Трябва да знаем, че тези болки могат да бъдат симптом на различни заболявания. Болки в краката изпитват и младите, и по-възрастните. Склонни сме да не им обръщаме внимание, особено когато сме уморени. Но трябва да знаем, че болки в краката може да са причинени от сериозни заболявания на различни системи в нашето тяло. Ако страдаме от заболяване, което причинява болки в краката, необходимо е да потърсим лекарска помощ и да вземем сериозни мерки.

Хората страдат от най-различни по своята сила и локация болки в краката. Могат да бъдат ставни, мускулни или костни. Причините, поради които може да изпитваме болки в краката са причинени от нарушаване на функциите на различни органи в нашето тяло. Редица болести, прекарани травми, прекомерни претоварвания, могат да доведат до тежест и болки в краката. От най-често срещаните причини са множество болести на сърдечно-съдовата система – разширени вени, тромбофлебити, атеросклероза. Болки в краката се наблюдават и при различни заболявания на костната система, отделителната система – подагра, инфекциозни заболявания, артрози. Болки в краката изпитват и много жени вследствие на продължително носене на високи и неудобни обувки.

Важно е да знаем как да се предпазим от болки в краката. А ако вече имаме такива оплаквания, да установим причината за тях и да лекуваме заболяването, което ги причинява.Видове болки в краката

По това къде са локализирани и как протичат различните болки в краката често може да се диагностицира заболяването, което ги причинава. Когато оплакванията са в областта на тазобедрената става, те могат да бъдат причинени от ишиас или разместване на междупрешленните дискове на гръбначния стълб. Подобни болки в краката се наблюдават и при различни невропатии, следствие от злоупотреба с алкохол и тютюнопушене, диабет, наднормено тегло. Болки в краката в областта на колянната става обикновено са локализирани само в коляното. Оплакванията от такова естество говорят за увреждания на меките тъкани, или пък за преумора и наднормено тегло. Силните болки в краката около коляното могат да са причинени и от тромбоза на дълбоките вени. Друга причина може да е и лимфедем – образуването на лимфен застой в областта на коляното.

Болки в краката и спазми на мускулите на прасците се появяват при хронична венозна недостатъчност и се придружават с отоци в коленете и стъпалата. Болки в прасците може да са причинени и от плоскостъпие. Типични са болки в краката в областта на петата и пръстите на краката при подагра. Понякога такива болки в краката са индикатор и за шипове или артрити. Болки в краката често се появяват и при бременност. Придружени са с отоци вследствие на задържането на течности.

Причини за болки в крака

Какви може да са причините за различните болки в краката? Най-често срещаната причина са съдовите заболявания и по-специално разширените вени. Варикозните вени губят еластичността си и не осигуряват на кръвния поток необходимото налягане. При разширени вени често се наблюдават болки в краката, обикновено слаби, но продължителни.

  • Ако страдате от болки в краката, не само когато сте уморени, това може да се дължи и на флебит или тромбофлебит. При това възпаление на вените се образуват съсиреци, които могата да се откъснат и да предизвикат запушване на съдовете.Затова ако почувствате силни болки в краката в областта на прасеца, подуване и промяна на цвета на кожата, вземете незабавни мерки.
  • Друга причина за появата на болки в краката могат да са заболявания на отделителната система. Нарушаването на бъбречната функция може да провокира подагра, която се характеризира със силни болки в краката – в ставите на пръстите и по-рядко на други стави.
  • Честа причина за болки в краката са и заболявания на нервна система – ишиас, неврит, невралгии, следствие от инсулт. При тези заболявания се усещат силни болки в краката, увреждат се меките тъкани, нарушава се подвижността. Някои костни и ставни заболявания също предизвикват болки в краката – артрит и различни артрози, шипове, остеопороза. При тях се наблюдават изменения в ставите, дължащи се на възпалителни, дегенеративни или дистрофични процеси.
  • Като причина за болки в краката могат да бъда и редица възпалителни процеси – инфекции, нарушения в обмяната, локални възпаления на сухожилията. Ревматичните възпаления често довеждат не само до силни болки в краката, но и до ограничаване на подвижността на ставите и движението. Като причина за болки в краката могат да се посочат и различни травми, както и носенето на неудобни обувки и силови натоварвания.

Болки в краката при разширени вени

Най-често срещаната причина за болки в краката са разширените вени. Причината за появата им е най-често наследственият фактор. Хората предразположени към това заболяване е необходимо да вземат превантивни мерки. Първият сигнал може да бъде болки в краката. Съвременната медицина познава много методи за справяне с проблема разширени вени. Методът на склеротерапия под ултразвуков контрол е най-новият иновативен метод. При него диагностицирането и лечението трае само няколко минути. Разширените вени и придружаващите заболяването болки в краката, се премахват без операция, без анестезия, без болка. Възстановителният период е кратък, пациентът може да се движи веднага след проведената склротерапия.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.