Какви са най-честите увреждане на очите при диабет?

август 30, 2023 by UniMed0
diabet-ochi-retinopatiaunimed.jpg

Какви са най-честите увреждане на очите при диабет?

Захарният диабет е заболяване, при което има трайно повишение в стойностите на кръвната захар, водещо до необратими увреждания в целия организъм. Това е една от най-разпространените социално-значими болести на нашето съвремие, чиято честота ежегодно нараства.

Най-честото и най-сериозно очно усложнение на диабета е диабетната ретинопатия. Тя е основна причина за понижено зрение и слепота в индустриализираните страни, а също и първостепенна причина за слепота при хората над 60-годишна възраст. В България честотата на диабетната ретинопатия достига до 1,6% от населението. Във възрастовия диапазон 20-70 години, тя заема едно от първите места като причина за слепота. Възникването на диабетната ретинопатия зависи от продължителността на диабета, от метаболитния контрол на заболяването и от възрастта на пациента – развива се най-често при пациенти с давност на диабета 10-15 години.
По своята същност диабетната ретинопатия представлява микроангиопатия, при която високите стойности на кръвната захар води до увреждане на най-малките кръвоносни съдове – прекапилярните артериоли, капиляри, посткапилярните венули.

Съществуват две форми на диабетна ретинопатия – непролиферативна диабетна ретинопатия и пролиферативна. Макулният оток може да съществува и при двете форми, но се среща по-често при непролиферативна диабетна ретинопатия.
Увреждането на очите обаче не се свежда само до развитие на диабетна ретинопатия; всички структури на очния анализатор практически са изложени на  неблагоприятното въздействие на диабета.

Развитието на катаракта се среща с 60% по-често при хора с диабет спрямо тези с нормогликемия. Тя бива метаболитна, сенилна и вторична – при други очни заболявания в резултат на захарен диабет.
Развитието на глаукома с отворен ъгъл се среща при 4% от хората с диабет. Честота ѝ е 1.2 до 2.7 пъти по-висока от тази при недиабетиците и нараства с напредване на възрастта и давността на диабета.
При неголям процент (0.4%) от хората със захарен диабет може да се наблюдава мононевропатия на очедвигателните нерви. Те могат да бъдат засегнати самостоятелно или съчетано и тогава се развива офталмоплегия.
Нарушения в рефракцията се наблюдават често още при изявата на захарния диабет. Счита се, че при хипергликемия глюкозата навлиза в интрацeлуларните пространства на лещата, което води до оток на лещата и свързано с това нарастване на миопията.

Как може да намалим риска от увреждане на очите при диабет?

Първото и най важно нещо е да поддържаме добри нива на кръвната захар, за да предотвратим или забавим развитието на очно заболяване при хората със захарен диабет. От значение също така е и контрола на кръвното налягане, както и контрола на мазнините (холестерол и липиди) в кръвта.
Важно е да не забравяме за здравословния хранителен режим и избягването на алкохол и тютюнопушене. Редовната физическа активност, както и стриктния прием на предписаните ни лекарства. И не на последно място са регулярните прегледи при очен лекар за проследяване на състоянието и своевременно лечение, тъй като диабетната ретинопатия е лечима, особено когато се диагностицира рано.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.