Какви промени могат да се наблюдават по кожата през бременността?

септември 5, 2023 by UniMed0
kozha-bremennost-unimed.jpg

Какви промени могат да се наблюдават по кожата през бременността?

По време на бременността тялото на жената преминава през редица промени, засягащи включително и кожата. Кожата е орган, който се разширява с растящия плод.

При бременната жена може да се наблюдават:

  • Поява на стрии. Средно през бременността жената наддава около 12 килограма. Това означава, че кожата е подложена на усилено растягане и растеж, което може да доведе до стрии. Почти 90% от бременните получават стрии, които изглеждат като розови или червеникави ивици, минаващи по корема и/или гърдите. Твърди се, че използването на хидратиращи кремове и лосиони, които съдържат витамин Е и алфахидрокси киселини, помагат за предотвратяването на стрии. Не е медицински доказано, че тези средства имат пряк ефект върху стриите, но в никакъв случай не вредят.
  • Линеа нигра е затъмнена вертикална линия по средата на бременно коремче. Не при всички жение се появява и не при всяка бременност. Добрата новина е, че избледнява малко след раждането.
  • Друга характерна промяна е така наречената „маска на бременността“. Тя се нарича още мелазма или хлоазма. Мелазмата причинява появата на тъмни петна по лицето. Тези петна най-често се появяват по челото и бузите и са резултат от повишената пигментация. Когато жената забременее, тялото Œ произвежда повече хормони, което води до увеличаване на пигментацията. Близо 50% от бъдещите майки показват някакви признаци на „маската на бременността“. Тези кожни промени трябва да изчезнат след раждането. При изявата им все пак се препоръчва консултация с дерматолог. За да се предотврати появата на „маска на бременността“, трябва да се използва добър слънцезащитен крем с най-малко SPF 30. По време на бременност кожата е изключително чувствителна и излагането на слънце увеличава риска от появата на тъмни петна по лицето.

 

Промени на кожните придатъци

  • Коса
    По време на бременността цикълът на космите се променя, като по-малко кос-мени фоликули преминават от фаза ана-
    ген във фаза телоген. ТоВа води до сгъстяване на косата. Космените фоликули и по тялото се увеличават на брои и размери, особено в областта на лицето, като този хирзутизъм е обратим в рамките на три месеца след раждането. В постпарталния период косата на скалпа навлиза в продължителна фаза на телоген, което води до увеличен косопад, който започва две до четири седмици след раждането и продължава три-четири месеца. След това, растежът на косата се възстановява напълно в рамките на 6 до 15 месеца.
  •  Нокти – Те растат по-бързо по време на бременността.
  • Потни и мастни жлези. Активността на мастните жлези, особено 8 областта на лицето, се увеличава през третия триместър и обикновено кожата на лицето е по-мазна, докато кожата на тялото е значително по-суха по време на бременност. При около половината от жените мастните жлези в областта на аре-олите на гърдите се увеличават и изглеждат като надигнати кафяви папули. Те търпят обратно развитие след раждането. Потните жлези са с повишена активност, което води до хипер-хидроза (засилено потоотделяне).

„Сияеща” кожа: повишеното кръвно налягане през бременността се отразява и на наи-фините капиляри под повърхностния слой на кожата. В допълнение хормоналните промени омазняват кожата, а резултатът е здравословният и блясък. Сърбежи по кожата – появяват се наи-често в третия триместър при около 20% от жените, когато кожата е силно разтегната. Не е болестно състояние. Силното чесане може да влоши състоянието на кожата, затова не го правете. Говорете с дерматолог, за да Ви препоръча подходящ лосион.

През бременността тялото произвежда 50% повече кръв, което води до по-голяма циркулация на кръвта през тялото на жената. Това увеличаване на кръвообращението кара кожата на лицето да сияе. Тялото също така произвежда достатъчно количество хормони, които карат мастните жлези да работят усилено, оставяйки лицето блестящо. Ако кожата стане прекалено мазна, може да се използва почистващ продукт без мазнини. Ако вече е съществувал проблем с акнето, то може да стане по-раздразнено. Допълнителните хормони стимулират отделянето на повече себум от мастните жлези, което може да причини обриви. Необходимо е спазването на стриктна хигиена рутина на почистване, за да се предотврати този проблем.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.