Фоликуларна пункция – какво трябва да знаете?

октомври 8, 2023 by UniMed0
folikulyarna-punkciya-unimed.jpg

Фоликуларна пункция – какво трябва да знаете?

Когато за първи път се сблъскате с проблем „безплодие“ започвате да чувате много термини, които Ви звучат стряскащо. Фоликуларната пункция е една от тези процедури. Преди нея обаче жената преминава през стимулация на яйчниците. Така наречената фоликуларна пункция е процес на извличане на яйцеклетки, които следват да бъдат оплодени. Процедурата е амбулаторна и не се налага хоспитализация.

Каква трябва да е големината на фоликулите преди пункция?!

Лекарите проверяват каква е големината на фоликулите, в определени дни. Така определят кога точно да извлекат достатъчно яйцеклетки, за да са годни за оплождане. По време на стимулацията, която трае средно 10 дни, лекарите следят как жената реагира на предписаната терапия (често под формата на хапчета и инжекции). Те следват индивидуален протокол в съответствие с отговора на яйчниците. Чрез ултразвукови прегледи и следене динамиката на хормоните се следи стимулацията. Правят се и ултразвукови прегледи. Желаната големина на фоликулите преди пункция е между 16-22 мм. Когато фоликулът достигне оптималния размер, идва ред на съзряване на яйцеклетката. Това се подпомага с инжектиране на специфичен хормон с последваща фоликуларна пункция, приблизително 36 след поставянето на инжекцията.

Как да се подготвя за пункция?

Консумацията на храна и напитки трябва да бъде спряна поне 6 часа преди процедурата при използване на венозна анестезия. Преди фоликуларната пункция лекарят проверява дали терапията е протекла според указанията и създава план за оперативната интервенция. Отново обсъжда с екипа резултатите от кръвните изследванията. Жената има консултация с анестезиолог и/или кардиолог. Важно е да съобщите за минали кръвопреливания, оперативни интервенции, алергии към медикаменти, хронични заболявания и други. Това се прави в началото на стимулацията

Как протича фоликуларната пункция?

Трансвагиналната пункция на фоликули е сравнително безопасна процедура. По време на интервенцията жената не усеща болка. Обикновено отнема между 20 и 30 минути. За да се избегне дискомфорта на пациентката, тя е под краткотрайна венозна анестезия. През влагалището, с помощта на аспирационна игла, се набождат директно фоликулите в яйчниците и се аспирира т.нар. фоликулярна течност. Тя се обработва от ембрилозите в инвитро лабораторият и с помощта на мискроскоп се откриват яйцеклетките. Важно е да знаете, че броят на фоликулите не е равен на този на добитите яйцеклетки. Нормално е някои да са празни.

После какво?

След процедурата е необходимо жената да е под наблюдение за няколко часа. Екипът ще препоръча какво може и какво не може да се прави след излизане от упойката. В следващите 24 часа пациентската не трябва да извършва тежка физическа дейност. Възможно е кървене, кафеникаво зацапване, леки болки в таза и коремната област. Тези оплаквания отминават след няколко часа, необходима е почивка. Ако някои симптоми се обострят или се появят други, трябва да се потърси специалистът направил пункцията.

Какво се случва с яйцеклетките?

Ембриолозите ще оплодят яйцеклетките със сперматозоиди на мъжа. Еякулата се отделя няколко часа след фоликулярната пункцията, при въздържание между 3 и 5 дни. Броят на аспирираните яйцеклетки, при който шанса за бременност и раждане е оптимален е между 10 и 15 яйцеклетки. При някои жени обаче броят може да е само 1-2 яйцеклетки. Основен определящ фактор за количеството и качеството на яйцеклетките са яйчниковия резерв и възрастта на жената.

Оплодените яйцеклетки, наречени ембриони се отглеждат в т.нар инкубатори в специфични хранителни среди и условия. Ембриолозите следят за развитието на ембрионите и най-често след 5 дни от тяхното развитие се пристъпва към връщане на ембрионите в маточната кухина (ембрио трансфер) и/или се замразяват.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.