Октомври – Световен месец за борба с рака на гърдата

октомври 8, 2023 by UniMed0
-Световен_месец_за_борба_с_рака_на_гърдата_-1200x684.jpg

Октомври – Световен месец за борба с рака на гърдата

През 1985 г. светът приема октомври за Световен месец за борбата с рака на гърдата. Оттогава, всяка година през този месец в цял свят се организират различни събития, чиято цел е както да популяризират причините за възникването на това заболяване, така и да акцентират върху огромното значение на превенцията и ранното му откриване.

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Една от основните причини за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са малки.

Броят на засегнатите жени у нас също расте, като годишно се диагностицират около 3500 нови случая. Важно е да се знае, че открито навреме, заболяването може да бъде лекувано. Затова препоръката на онколозите е да се повиши информираността на обществото относно рисковите фактори и симптомите, както и да се провеждат редовни профилактични прегледи при специалист.

Всяка жена трябва да разпознава промените, които настъпват при наличието на рак на гърдата и при появата им да потърси лекарско мнение.

Обезпокоителни симптоми са:

  • промени в текстурата на кожата на засегнатите зони;
  • „портокалова кожа“ или неравности;
  • секреция от зърната, която може да варира по цвят;
  • промени в лимфните възли на подмишниците или подуване около ключицата;
  • болка в гърдите; хлътване или друга промяна на зърната;
  • зачервяване, полилавяване или синкав оттенък в областта на гърдите;
  • подуване на гърдите или на част от тях и др.

Рискови фактори

Най -важните рискови фактори за рак на гърдата са тези, които не можем да променим. Особено фамилната обремененост за рак на гърдата е един от водещите рискови фактори.

Ракът на гърдата, наблюдаван при роднина от първа степен преди 50-годишна възраст, увеличава риска от развитие на рак на гърдата три пъти. Ракът на гърдата, наблюдаван при роднини от втора степен, също е важен рисков фактор за рак на гърдата.

Освен това, колкото повече хора в семейството имат рак на гърдата и колкото по-рано бъдат диагностицирани, толкова по-голям е рискът.

Друг важен рисков фактор за рак на гърдата е плътната гръдна тъкан. Рискът от рак на гърдата се увеличава при хора с по-малко мазнини в гръдната тъкан. Плътността на гръдната тъкан може да бъде измерена чрез мамографски и сонографски методи. Излагането на лъчетерапия, която се прилага близо до гръдната обиколка, особено при пациенти с лимфом, също е сред рисковите фактори за рак на гърдата.

Поради тази причина се препоръчва пациентите, които получават лъчетерапевтично лечение, особено пациенти с лимфом, да имат чести доживотни прегледи след лечението.

Ранната диагностика е ключът към успешното лечение.

Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и др.

Въпреки това придържането към здравословен начин на живот – умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол – всичко това може да намали риска от развитието на рак на гърдата.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.