Ринопластика – как протича, подготовка и рехабилитация

октомври 26, 2023 by UniMed0
rinoplastika-nos-unmedturkey.jpg

Ринопластика – как протича, подготовка и рехабилитация

Човешкият нос изпълнява не само дихателна, но и определена естетическа функция. Именно върху него, като най-изпъкналата част от лицето, основно се концентрира вниманието на другите. Неправилно оформеният нос може да развали дори иначе привлекателния външен вид. В такива случаи на помощ идва пластичната хирургия. Операция, предназначена да придаде на носа необходимата форма и размер, се нарича ринопластика .

Вашият шанс за магическа трансформация

Операцията се състои в изкуствено моделиране на остеохондралната рамка и меките тъкани на носа, като му се придават необходимите параметри. Ринопластиката е една от най-сложните процедури на лицето и изисква специални умения от хирурга. Основната задача на лекаря е да се увери, че вашият външен вид е възможно най-близо до това, което искате, и че следите от операцията са невидими за другите.

Има няколко вида ринопластика. Процедурата се различава в зависимост от начина на работа на естетичния хирург:

 • Отворена. Прави се разрез отвън, по дължината на носната преграда. Тази опция е технически по-проста и дава на хирурга повече възможности. След операцията обаче остава белег, който се забелязва дори след пълно заздравяване. В нашата клиника този метод практически не се използва.
 • Затворена. Всички разрези са разположени в носната кухина. Работата се извършва с ендоскопска опора, която позволява на лекаря да контролира визуално всичките си действия. Затворената ринопластика е малко по-сложна технически, но не води до външни видими белези.
 • Неоперативна или Ултразвукова ринопластика. Може да бъде отворен или затворен. Разликата е, че вместо класически скалпел се използва лазерен лъч. Той каутеризира тъканта, което елиминира възможността от масивно кървене и предотвратява навлизането на патогенни микроорганизми в раната.

Компетентен пластичен хирург може значително да промени външния вид на носа: да премахне гърбицата, да намали дължината, да коригира размера и формата на върха, да повдигне или спусне колумелата (кожната преграда между ноздрите). Ако е необходимо, можете да стесните или разширите ноздрите и да повдигнете моста на носа. За терапевтични и естетични цели се коригира носната преграда, ако нейният дефект пречи на свободното дишане.

видове носове според формата

Показания и противопоказания

В съвременния свят външният вид на човек играе огромна роля. Представителният външен вид подобрява перспективите за кариера, улеснява изграждането на контакти с другите и насърчава формирането на симпатия. Препоръчваме ви да помислите за ринопластика, ако имате следните дефекти на външния нос:

 • изразена гърбица;
 • посттравматични деформации;
 • прекалено широк мост на носа;
 • удебеляване на върха;
 • непропорционална дължина;
 • много широки ноздри;
 • нос с форма на седло или хоризонтално изместване;
 • изкривена носна преграда.

Разбира се, крайното решение е Ваше.

Ринопластиката е противопоказана при наличие на заболявания като:

 • възпалителни заболявания на устната кухина;
 • хроничен синузит;
 • диабет;
 • нелекувана хипертония;
 • туберкулоза;
 • бъбречна недостатъчност;
 • тежък имунен дефицит, включително ХИВ/СПИН;
 • нарушение на кръвосъсирването;
 • сърдечни заболявания;
 • епилепсия и психични разстройства.

Подготовка

Списъкът на специфичните подготвителни мерки включва рентгенография на носа и ендоскопско изследване. В последния случай лекарят вкарва тънка сонда, оборудвана с видеокамера, в носния проход и изследва зоната на интервенция отвътре. Използва се и предварително компютърно моделиране. Ще ви се покаже как ще изглеждате след операцията, така че новият Ви външен вид да не бъде изненада. При необходимост заедно с Вас ще се направят корекции и ще се планира бъдещия резултат.

Как се извършва операцията?

В зависимост от състоянието на пациента, работата на хирурга отнема от 2,5 до 6 часа. В по-голямата част от случаите използваме обща анестезия. Просто ще заспите в предоперативната зала и ще се събудите, когато всичко свърши. По време на операцията няма да има дискомфорт или болка. Местната анестезия е възможна само при леки повърхностни операции, които не включват костна тъкан.

Ако интервенцията се извършва с отворена ринопластика, хирурзите прилагат специални естетични конци. След възстановяването те стават почти невидими. Следи от операцията могат да се видят само при внимателно изследване. За да се поддържа желаната форма на носа, докато тъканите все още не са се вкоренили в новата позиция, се извършва тампонада и фиксиращи устройства се монтират отвън.

Характеристики на периода на възстановяване

В първите дни след операцията има изразен оток на носа, образуват се хематоми. Няма нужда да се страхувате, това е нормална реакция на тялото към нараняване. За да ускорим регенерацията на тъканите и да намалим отока, използваме локална студена и физиотерапия. Назалните тампони се отстраняват на 3-6-ия ден, а фиксиращата превръзка може да се отстрани след 5-12 дни. Можете да бъдете изписан на следващия ден, ако състоянието ви го позволява. Ако е необходимо, ние ще ви наблюдаваме в болницата толкова дълго, колкото е необходимо.

Колко бързо стават видими промените?

Постигнатите промени се забелязват след 3 седмици, когато отокът изчезне напълно. Пълното възстановяване обаче отнема от 6 до 12 месеца. През този период физическата активност трябва да бъде ограничена. Няколко седмици след корекцията се препоръчва да се избягват горещи бани, вани или сауни.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Станете представител

Да бъдете представител наUniMed Turkey е ангажимент и отговорност.

Нашата мисия е всеки ден да правим стъпки за създаване на един по-добър свят, давайки приоритет на здравето на хората

Ако желаете да се информирате за условията свържете се с нас

!

Your treatments will also be conducted at healthcare facilities with a Health Tourism Authorization Certificate.

unimed sertifikat

Copyright by UniMed Turkey . All rights reserved.